Uvredljiv rječnik kosovskih političara, a od skoro i fizičko nasilje, krše pravila javnog predstavljanja i zakone, ocjenjuju poznavaoci političkih i društvenih dešavanja na Kosovu.

Degradacija javnog rječnika prilikom suočavanja predstavnika političkih partija dovelo je i do fizičkog obračuna. To se desilo u petak popodne tokom jedne uživo emisije u kojoj su gosti bili poslanik Skupštine iz redova Samoopredjeljenje Frasher Krasniqi i poslanik Inicijative za Kosovo Milaim Zeka.
Rasprava je tekla uz uvrede, optuživanja i pogrdne nazive, da bi se završila fizičkim nasrtanjem. Policija je u istoj intervenisala, te su Krasniqi i Zeka pod istragom tužioca.
Politolog Ramush Tahiri u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje da diskurs i ponašanje pojedinih političara prilikom javnog nastupa ukazuje da se  odomaćio u javnom obraćanju.
"Kosovo, nažalost, prolazi kroz jednu vrstu militantnosti i provincijalizma, gdje argumenti više nisu važni, već se cijeni jezik jačeg. Dakle, argument jačine, a ne argument riječi. Ne cijeni se čovjek koji intelektualno raspravlja, već se pamti onaj koji je izgovarao loše riječi ili uradio nešto loše, što je za mene primitivno i čemu ne bi trebalo biti mjesta u javnim nastupima", ističe Tahiri.
Umjesto istine – degradiranje sagovornika
Sličnog je stava i sociolog Shemsi Reçica. Navodi da se jedan broj političara tokom debata, umjesto da se brani argumentima, koristi bezobraznim i uvredljivim rječnikom, što loše utiče i na one koji ih gledaju ili slušaju.
"Radi se o nedostatku rada, rezultata rada, nedostatku argumenata, što se nadoknađuje praznim riječima, ali i onim teškim i uvredljivim, ne kako bi se kazala istina, već kako bi se degradirao ili razoružao drugi sagovornik pred onima koji prate program", kaže Reçica.
Politolog Tahiri navodi da ovakve situacije mogu da proizvedu negativne posljedice, tako što se fizičko nasilje može prenijeti i na društvo, upravo zbog nedostatka kvalitetnog dijaloga.
"Izgleda da se vlast cijeni po svaku cijenu. Ne biraju se sredstava kako dospeti na vlast, ali i kako se održavati na vlasti", ističe Ramush Tahiri.
"Ukoliko se u Skupštini Kosova ili u medijima dopusti da se na taj način razgovara, onda možemo reći da otvaramo put nasilju", smatra sociolog Reçica.
"Nasilje se desilo u televizijskom studiju, možemo ga sada očekivati i u Skupštini, a onda i kod pristalica političkih partija", zaključuje Reçica.
Inače, na Kosovu je u toku predizborna kampanja za lokalne izbore 22. oktobra.