Podjela resora u novoj vladi

Po sporazumu o saradnji koalicije oko Demokratske partije Kosova (PDK) i Alijanse novo Kosovo (AKR) predviđeno je da u budućoj kosovskoj vladi najviše ministarskih mjesta dobije PDK.

Odmah iza nje, najviše ministarstva, iako po broju poslanika najmanja, dobija AKR, prenose prištinski mediji. Pored funkcije jednog zamjenika premijera PDK dobija i mjesta ministra finansija, pravosuđa, evropskih integracija, dijaspore, kulture i ministarstvo za dijalog sa Srbijom.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja pored premijerske funkcije dobija i ministarstva infrastrukture, Bezbjednosne snage Kosova i zdravstva.

Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja pored funkcije zamjenika premijera dobija i ministarstva obrazovanja, trgovine i industrije i rada i socijalnog staranja.

U podjeli vlasti AKR dobija mjesto prvog zamjenika premijera i pet ministarstva – ministarstva inostranih i unutrašnjih poslova, kao i ekonomskog razvoja, prostornog planiranja i poljoprivrede.

Srpska lista će, prema medijima, imati dva ministarstva povratak i zajednice i lokalnu samoupravu, dok će Ministarstvo javnih službi imati neka od stranaka drugih manjinskih zajednica.

Sporazum o saradnji između PDK, AAK, Inicijative za Kosovo i AKR potpisan je je 4. septembra u Hajvaliji kraj Prištine čime je otvoren put za konstituisanje Skupštine i Vlade Kosova.

Time je postojeća koalicija okupljena oko PDK proširena i obezbjeđena su 63 glasa potrebna za izbor Kadrija Veselija za predsjednika parlamenta i Ramusha Haradinaja za premijera Kosova.

Sporazum su potpisali predsjednik PDK Kadri Veseli, predsjednik AAK Ramush Haradinaj, lider Incijative za Kosovo Fatmir Limaj i predsednik AKR Behgjet Pacolli.