Potpredsjednik PDK

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) i poslanik Xhavit Haliti je izjavio da je koalicija okupljena oko PDK obezbjedila potreban broj glasova da na sjednici Skupštine Kosova zakazanoj za 24. avgust izabere Kadrija Veselija za predsjednika Skupštine Kosova.

"Mi smo predložili Kadri Veselija za predsjednika Skupštine. Izjavu Albina Kurtija nisam pročitao, ne zna o čemu se tu radi. Mi nismo razgovarali o drugom kandidatu niti imamo neku drugu odluku. Imamo dovoljan broj glasova i nema potrebe da se ide u neku alternativu", kazao je Haliti.
Poslanik Samoopredelenja Albin Kurti je u pismu javnosti pozvao poslanike njegove stranke i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova (LDK) da na sjednici koja je zakazana za 24. avgust predlože svoje kandidate za predsjednika parlamenta. Na taj prijedlog nije bilo odgovora iz LDK.
Sa ustavnog i zakonskog aspekta prijedlog Kurtija je nezakonit pošto je Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2014. godine utvrđeno da predsjednika parlamenta predlaže samo pobjednička koalicija ili stranka, u konkretnom slučaju to pravo ima samo koalicija oko PDK.