Žito će vjerovato biti uvezeno iz Srbije

Zbog manjih površina pod pšenicom kao i niskog prinosa, ove godine količina ove žitarice na Kosovu nije dovoljna da zadovolji potrebe građana. Iz ministarstva poljoprivrede poručuju da će sljedeće godine uvesti bolji sistem subvencionisanja svih koji se odluče na uzgoj ove biljke.

Ove godine oko 70.000 hektara obradive površine bilo je pod pšenicom, a prosječan prinos po hektaru iznosio je 4 tone, poručuju iz ministarstva poljoprivrede.

"Imajući u vidu prve informacije koje se neće mnogo razlikovati od konačnih, na Kosovu je ove godine pšenica zasijana na 14.000 hektara manje nego prošle godine. Tako da su i prinosi manji", kazao je Jusuf Cikaqi, direktor odjeljenja za poljoprivrednu politiku u Ministarstvu poljoprivrede.

Savez sindikata kosovskih poljoprivrednika je ispred Ministarstva poljoprivrede održao konferenciju, na kojoj su naveli da je nedostatak podrške nadležnog ministarstva jedan od razloga za slab prinos pšenice.

"Poljoprivrednici su bili destimulisani zbog niže subvencije i nelojalne konkurencije iz uvoza. Takođe, pojedini poljoprivrednici su zloupotrebili date subvencije", rekao je predsjednik Saveza sindikata kosovskih poljoprivrednika Tahir Tahiri.

Iz ministarstva su poručili da će sljedeće godine sistem subvencija biti drugačiji.

"Svi su zainteresovani da naredne godinu subvencije budu uređene na najbolji način, ali da se uredi i način implementacije. Jer iako ideje mogu biti veoma dobre, moramo uzeti u obzir logističke i ljudske kapacitete ministarstva poljoprivrede", naglasio je Jusuf Cikaqi.

Nedostatak pšenice, Kosovo će morati da nadoknadi iz uvoza.

"Ove godine ćemo uvoziti žito najvjerovatnije iz regiona. Srbija je blizu i cijene su povoljne tako da će vjerovato žito biti uvezeno iz Srbije. Sa ovako slabom produkivnošću i prinosom, mslim da će pšenica za potrebe polovine količine prehrambenih proizvoda biti obezbjeđena iz uvoza“, rekao je profesor na Poljoprivrednom fakultetu, Imer Rusinovci.

Iz ministarstva poljoprivrede procjenjuju da je za zadovoljavanje potreba, Kosovu je potrebno 410.000 tona žita a očekuje se da će prinos biti 280.000 tona.

Kristina Petrović, RTK2