U prostorijama starog turskog kupatila "Hamam" u Prizrenu, OSCE je juče u sklopu programa Dokufesta organizirao panel diskusiju kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz javnog i političkog života grada, predstavnici mnogobrojnih udruženja žena i mladih sa Kosova i država u regionu, predstavnici manjinskih zajednica, međunarodni predstavnici mnogih organizacija koje se bave humanitarnim radom, kao i gosti Dokufesta iz mnogih evropskih država.

Tema panel diskusije je bila "Povezivanje, vodstvo, promjene: Mladi grade našu budućnost", kako mladi zamišljaju svoju budućnost i šta mogu učiniti da se ona ostvari. Šef Misije OSCE-a na Kosovu, Jan Braathu je bio moderator ove panel diskusije, dok su panelisti bili Đuro Blanuša, generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih – RYCO sa sjedištem u Tirani, njegov zamjenik Fatos Mustafa, Alisa Kockar, odbornica Skupštine grada Zrenjanina i Rina Domi, odbornica gradske skupštine Đakovice. 
Tokom svog obraćanja panelisti su, svako iz svog ugla, prokomentarisali značaj zbližavanja omladine na balkanskim prostorima te njihovo zajedničko učešće u budućnosti balkanskih država. 
Nakon njihovog izlaganja otvorena je diskusija gdje su  mnogi učesnici debate iznosili svoje primjere i isticali značaj da se mladi na Balkanu približe u  mnogim oblastima - kulturi, umjetnosti, sportu, muzici..., a ne na političkom planu koja je, po riječima prisutnih, i dovela do ovakve situacije svih ovih proteklih godina u balkanskim državama. 
Panelista Đuro Blanuša, za naš portal ističe da je akcenat aktivnosti Regionalne kancelarije za saradnju mladih – RYCO na mladim ljudima.
"Trenutno se bavimo mladima koji će u nekim narednim godinama biti nosioci vlasti ili političari, koji će imati priliku da kao dobru osnovu urade mnogo više nego što su to uradili današnji političari. Ne mogu reći da, makar kada je riječ o međunarodnoj kancelariji za saradnju sa mladima, nisu uradili dosta ali mislim da u tom smislu moramo biti zadovoljni jer smo, na neki način, imali donosioce odluka u šest balkanskih država, koji su zajednički donijeli odluku da se uspostavi jedna ovakva organizacija čiji je cilj da se stvore uslovi za mlade ljude na zapadnom Balkanu, da se nekako povežu i da dobiju priliku kroz konkretnu pomoć ove kancelarije, da bi se sreli i shvatili koliko toga imaju zajedničkog  pa razlike koje svakako postoje, ne moraju biti razlog za njihovo razdvajanje već, naprotiv, razlog za njihovo povezivanje. Dakle, radi se o organizaciji pod inicijalima RYCO - Regionalnoj organizacija mladih koja je inicirana i počela sa radom 2014. godine u okviru tzv. 'Berlinskog procesa', a koji je, u stvari, politički proces koji su pokrenule, sa jedne strane države zapadne Evrope, a sa druge strane Evropska komisija čiji je cilj, kako rekoh, podržavanje država zapadnog Balkana na putu evropskih integracija. Generalno rečeno to jeste bio politički proces i već je tada, na samom početku rada, ideja je bila da se krene od najmlađih koji će biti nosioci tih promjena u budućnosti. Dakle, prošlo je dvije i pol godine od početka našega rada, koji u početku nije bio nimalo lak te je, iskreno rečeno, dosta osjetljiv jer ima i puno politike, no  sa druge strane postoji jako, jako, velika i snažna volja, prije svega, čitavog društva gdje postoji odgovornost političara da konačno imaju zajedničke projekte ili zajedničke programe koji će obezbjediti uslove mladim ljudima koji žive i rade u ovom regionu. Glavna kancelarija ima svoje sjedište u Tirani gdje i ja radim te ih ima u svim glavnim gradovima na zapadnom Balkanu, počevši od BiH, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova i svi će oni imati lokalnu kancelariju i biti predstavnici regionalne kancelarije za mlade u pomenutim državama. Često smo u regionu gdje radimo ovakve i slične debate i eto ja sam se skoro preselio iz Beograda u Tiranu jer je to moja nova destinacija gdje kao generalni sekretar radim i učim albanski jezik i gdje mandat traje četiri godine te se nadam da ću moći nešto ubuduće reći na albanskom jeziku. Sada upravo čitam knjigu o vašem velikom čovjeku i umjetniku Bekimu Fehmiju, ne samo kao velikom glumcu i jednoj od ličnosti kojih, vjerujem ima mnogo i u Srbiji i na Kosovu, koja bi podržala naš rad u ovoj organizaciji RYCO te imam osjećaj da je Prizren jedan od najljepših gradova na Balkanu gdje imate kulturu, umjetnost i bogatu historiju gdje ćemo, vjerujem, ponovo uskoro biti vaši gosti“,  istakao je Đuro Blanuša.
Za naš portal govori i panelista Alisa Kockar, koja živi na dvije adrese, u Zrenjaninu, gdje je član gradske skupštine i od prije godinu dana u Prištini kao aktivista Akademije dijaloga za mlade žene.
"Poenta priče je da spojim mlade žene iz Beograda i Prištine kako bi zajednički radile na promovisanju prava žena, a čitav taj dijalog svodi se na činjenici priznanja ženskih prava, a sa kojima ranije nisam imala kontakta, gdje sam decembra mjeseca došla na jednu konferenciju u Prištini i ostala tu gdje se osjećam jako fino i gdje sam odlično primljena. Dakle, lako je reći u Zrenjaninu da trebamo imati zajednički dijalog gdje se trebamo viđati i sarađivati, ali to nije dovoljno, po meni, i  to je razlog zašto sam ovdje u Prištini, tj. generalno na Kosovu, kao i u Mitrovici i u Prizrenu, a nadam se da ću septembra mjeseca posjetiti i Peć. Dakle, generalno rečeno, moja ideja je promovisanje dijaloga i prava žena na balkanskim prostorima. Imamo puno zajedničkih projekata, tokom godine, u okviru kojih smo obišli desetak gradova, počevši od Novog Sada pa do Đakovice i Gnjilana, te promovisale, kako rekoh, prava žena i problema koji nas zajednički muče, jer ako mi možemo sarađivati, mogu i oni koji nas vode te, vjerujem da dajemo dobar primjer, pa se nadamo da će i naredne generacije slijediti naš primjer. Recimo  i to da mi nije bilo jednostavno zbog nepoznavanja jezika ovdje u Prištini, ali sam dočekana zaista fino gdje su se moje koleginice potrudile da organizujem svoje slobodno vrijeme i gdje polako učim albanski jezik“, istakla je Alisa Kockar.