Nastavak sjednice Skupštine u četvrtak

Očekuje se da će na sljedećoj sjednici parlamenta biti izabran predsjednik Skupštine - Kadri Veseli. Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Kosova najavljen je za četvrtak, 10. avgust. Poziv na sjednicu stigao je u Sekretarijat parlamenta.

Sjednica je u petak prekinuta i nisu izabrani predsjednik i potpredsjednici Skupštine. Dan ranije, u prošli četvrtak poslanicima su samo potvrđeni mandati.

Štampa pisala je da postoji mogućnost da pokret Samoopredjeljenje ne dođe na sjednicu u četvrtak. Međutim, poslanici Samoopredjeljenja će se ipak pojaviti u Skupštini, odlučeno je u ovoj stranci.

Kako trenutno stvari stoje, u Prištini se očekuje da će u četvrtak biti izabran predsjednik Skupštine i to Kadri Veseli, predsjednik najveće stranke kosovskih Albanaca, Demokratske partije Kosova. Poslije izbora skupštinskih organa, treba da uslijedi formiranje vlade.

Prema nekim spekulacijama, kako prenose izvori lista "Danas" na Kosovu, nova Vlada Kosova mogla biti izabrana do 25. avgusta. A kako se spekuliše, podršku vladi na čijem čelu bi mogao biti Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, i kandidat takozvane ratne koalicije, daće jedan poslanik stranke Behxheta Pacollija, Alternativa za novo Kosovo. Sa tim jednim glasom Vlada bi imala tanku većinu od 61 poslanika i to 41 poslanika sa liste "ratne koalicije", 10 poslanika Srba i 10 ostalih manjina.

Podsjetimo, sjednica Skupštine Kosova nastavljena je u petak, ali samo na pola sata, jer nije bilo kvoruma za izbor predsjedavajućeg i potpredsjednika. Takozvana "ratna koalicija", koja je po Ustavu trebala da predloži kandidata za predsjednika parlamenta nije se pojavila u sali, kao ni poslanici Srpske liste i ostalih manjinskih stranaka. Poslanik pokreta Samoopredjeljenje Glauk Konjufca rekao je u petak u parlamentu da izostanak "ratne koalicije" na konstitutivnoj sjednici znači da oni nemaju parlamentarnu većinu za izbor predsjednika skupštine, te da vladu treba da formiraju taj pokret i Demokratski savez Kosova sa manjinama. On je dodao da je jedan od razloga za njihov nedolazak to što ne mogu da se dogovore oko kandidata koga bi predložili umjesto Kadrija Veselija.

Nakon izbora na Kosovu 120 poslaničkih mjesta je podjeljeno tako što najviše poslanika - 39, u skupštini ima koalicija "PAN", sastavljena od Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost i "Inicijative". Pokret "Samoopredjeljenje" ima 32 poslanika. Koalicija "LAA" - Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative 29, "Srpska lista" devet, jedno mesto imaće Samostalna liberalna stranka, a ostalih deset mjesta pripašće predstavnicima Bošnjaka, Turaka, Roma, Egipćana i Aškalija.