Približava se datum održavanja konstitutivne sjednice

U Skupštini Kosova još uvijek traje registracija poslanika kojima su građani na vanrednim parlamentarnim izborima ukazali povjerenje. I dok se približava datum održavanja konstitutivne sjednice, na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsjednik skupštine, još uvijek je neizvjesno da li će koalicija PAN, koja je na izborima osvojila najviše glasova, dobiti i dovoljan broj poslaničkih glasova.

Još uvijek nije poznato da li će koalicija PAN dobiti mogućnost da formira institucije. Prema riječima poslanika Srpske liste Saše Milosavljevića, odluku o tome za koga će poslanici njegove liste glasati, biće doneta uz konsultacije sa Beogradom, ali tek nakon pregovora sa mandatarom.

"Još uvijek nismo doneli nikakvu odluku. Ovih dana ćemo imati sastanke nakon kojih ćemo izneti naš stav i u narednom periodu očekujemo razgovore oko formiranja vlade. Do sada nismo imali nikakve sastanke ni sa kim i nismo se ništa ni sa kim dogovarali. Sve ćemo to reći kada budemo imali sastanak sa mandatarom i razgovaraćemo o našim uslovima i ukoliko se sve to prihvati, nadam se da ćemo postići dogovor oko svega toga", rekao je Milosavljević.

Međutim, iz Demokratske partije Kosova tvrde da je do sastanka sa Srpskom listom već došlo i nemaju dilemu ko će biti predsjednik skupštine.

"Haradinaj i Veseli su imali nekoliko sastanaka prošle nedjelje sa predstavnicima Srpske liste, bošnjačke zajednice, kao i sa predstavnicima zajednice Aškalija, Roma, Egipćana i goranske zajednice. Mislim da će se 3. avgusta vidjeti da imamo dovoljno glasova. Kandidat PDK će, kao predsjednik partije i kao bivši predsjednik skupštine, biti Kadri Veseli", kazao je Enver Hoxhaj iz Demokratske partije Kosova.

Koalicija koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Incijativa Alternativa, ponavlja da koaliciji PAN neće biti ukazano povjerenje.

"Što se tiče broja, vjerujem da koalicija PAN ima isti broj glasova kao prvog dana, a odlaganje konstitutivne sjednice za 3. avgust stvara sumnju da oni zapravo nemaju dovoljno glasova. Sastali smo se sa predsjednikom Mustafom i svi su jednoglasni da koalicija PAN nema glasove, bilo za premijera, bilo za predsjednika skupštine" rekla je Hikmete Bajrami iz Demokratskog saveza Kosova.

"Ne, nema nedoumica. Koalicija je slobodnom voljom odlučila da će ovi izbori doneti promjene. Koalicija PAN, koja je na prvom mjestu, nema glasove. Mi nećemo izglasati kandidata PAN-a za predsjednika skupštine, niti za predsjednika vlade. Ovaj put je jasno da su Kosovu potrebne promjene”, kazala je Mimoza Kusari Lila iz Inicijative Nova Alternativa.

"Vjerujem da je zabuna kod nekih drugih stranaka, a ne kod naših poslanika. Kao politički subjekat doneli smo odluku u koordinaciji sa koalicijom kojoj pripadamo i naši stavovi su jasni. Svi pokušaji pritisaka su od početka glasine. Poslanici Alijanse za novo Kosovo su se izjasnili i ostaju pri stavu da neće glasati za koaliciju PAN", naglasio je Korab Sejdiu iz Alijanse za novo Kosovo.

U Skupštini Kosova tokom prva dva dana registrovano je 88 od ukupno 120 poslanika. Registracija poslanika traje do petka, do kada se očekuje i prijava ostalih članova skupštine.

Kristina Petrović, RTK2