Koalicija obezbjedila glasove

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da Kosovo može da dobije novu vladu do kraja jula.

On je naveo da je koalicija u kojoj učestvuju njegova stranka, Demokratska partija Kosova (PDK) i Inicijativa za Kosovo, čiji je on kandidat za premijera, obezbjedila glasove za izbor vlade i da će Kosovo novu vladu dobiti krajem jula.

Haradinaj je izjavio da je zainteresovan da se odmah poslije konstitutivne sjednice, na posebnoj vanrednoj sjednici izaberu Vlada Kosova i on kao premijer.

"Vlada ima potrebne glasove. Postoji vladajuća većina. Međunarodna zajednica je zainteresovana da ne bude zastoja. Oni ne drže stranu nikome i u stalnoj smo komunikaciji", izjavio je Haradinaj za RTV Dukagjini.

Prema njegovim riječima u koaliciji se još nije razgovaralo o podjeli vlasti.

"Imamo saglasnost za partnerstvo sa Srpskom listom, koje još nismo potpisali. Ako nam se pridruži Demokrstaki savez Kosova, sporazum će pretrpjeti izmjene. Imamo saglasnost o kvotama i odgovornostima. Konkretna finalizacija će se dogoditi pred početak sjednice Skupštine (na kojoj će biti izabrana Vlada)", kazao je Haradinaj.

On je dodao da očekuje da će se eventualna nezadovoljstva u raspodjeli funkcija bez problema prevazići.

Nakon što je Centralna izborna komisija 8. jula potvrdila izborne rezultate, konstitutivna sjednica skupštine treba da bude održana najkasnije 30 dana od potvrđivanja rezultata, tačnije najkasnije do 7. avgusta.

Nakon konstitutivne sjednice predsjednik Hashim Thaçi dužan je da odredi mandatara za sastav nove Vlade.

Prema Ustavu Kosova i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine mandatara dobija stranka ili koalicija koja je dobila najviše glasova na prijevremenim izborima od 11. juna, u ovom slučaju koalicija oko PDK čiji je kandidat za premijera Ramush Haradinaj.