Neformalni sastanak predsjednika u Briselu

Nakon što je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost, Federica Mogherini, pozvala srpskog i kosovskog predsjednika, Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija, na neformalni sastanak u ponedjeljak, na kosovskoj političkoj sceni uslijedio je niz reakcija.

Demokratski savez Kosova upozorio je na to da kosovski predsjednik ima namjeru da u dijalogu "realizuje lične interese", a ne "državne". Dijalog bi trebalo da vodi vlada, poručuju takođe iz ove stranke. Kandidat za premijera LDK-a, Avdullah Hoti - pozvao je, u odvojenom saopštenju - sve kosovske političke stranke da se pridruže njegovoj stranci u suprotstavljanju tome da Thaçi vodi briselske razgovore. Najavljuje i novu platformu za dijalog Beograda i Prištine, prenosi portal Kossev. 
Oglasio se, međutim, i nekadašnji predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi iz redova stranke koalicionog partnera Demokratske partije Kosova - Inicijative za Kosovo. On navodi da bi razgovori dvije strane trebalo da budu u "sigurnim rukama". Dosta sa "golim prijevarama", neophodan je nacionalni konsenzus. "Ovi predsednici ne donose normalizaciju odnosa Kosova i Srbije" - tvrdi on. 
Prethodno je lider pokreta Samoopredeljenje, Albin Kurti, u javnost izneo svoju platformu za dijalog Beograda i Prištine. Platforma se sastoji od devet tačaka. 

LDK: Thaçi nije predstavnik jedinstva naroda Kosova, već samo stranačkog

"Demokratski savey Kosova sa zabrinutošću prati napore predsednika Kosova, Hašimа Tačiја, koje je nametnuo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić - da bude deo dijalog u Briselu, sa ciljem ostvarivanja sopstvenih interesa, a ne državnih. LDK vjeruje da se pokazalo da Thaçi, koji je bio direktno uključen u predizbornu kampanju, uopšte nije predstavnik jedinstva naroda Kosova, već samo stranačkog," poručili su iz LDK-a.
Ističu da "dijalogom za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo" i Srbije, kao dve nezavisne države, u kojem posreduje EU, uz nezamenjivo prisustvo Sjedinjenih Američkih Država, treba da rukovodi vlada koja će proisteći iz junskih izbora, s obzirom na to da su pitanja kojima se bavi dijalog ustavnih ovlašćenja ministarstava Vlade, a ne predsednika". 

Hoti: U novoj platformi dijalog dinamičan, kompaktan sa svim temama na pregovaračkom stolu

Potom se oglasio i kandidat za premijera ove stranke, Avdullah Hoti. Pozvao je sve političke stranke da se pridruže LDK-u u suprotstavljanju neustavnim naporima predsjednika Thaçija da učestvuje u dijalogu sa Srbijom na čijem bi čelu bio on (Thaçi, prim. red.)".
Istovremeno najavljuje platformu za dijalog Beograda i Prištine, koja će biti pripremljena, dodaje, sa ostalim političkim partijama u parlamentu, a nakon formiranja institucija.
"U ovoj novoj platformi, dijalog će biti dinamičan, kompaktniji, sa kratkim rokovima, sa najvećom uključenošću naših partnera iz EU i SAD, stavljajući sve teme na pregovarački sto. Iznad svega, to će biti dijalog sa punom transparentnošću i uključenošću svih i uz odgovornost za svaku rundu razgovora."

Krasniqi: Potreban nacionalni konsenzus. Uzaludni pokušaji evropskih zvaničnika

A Jakup Krasniqi je u saopštenju, pod naslovom "Ovi predsjednici ne donose normalizaciju odnosa Kosova i Srbije" - naveo da su "potrebni razgovori koji ne proizvode konfliktne situacije, a da je upravo to viđeno proteklih godina".
Kao primjere za takve situacije naveo je - slučaj, kako je istakao, "nacionalističkog voza", "zida preko mosta", sporazum o energetici i telekomunikacijama, sporazum o Zajednici srpskih opština.
"Oni koji su stvorili ove nesporazume, a koji su proizveli stanje rata, ne mogu da prevaziđu sami sebe kako bi proizveli novu međudržavnu normalizaciju odnosa", navodi Krasniqi.
"Možete li da vjerujete onima koji su umjesto normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, stvorili preteću situaciju i konflikte? Ja ne mogu da im vjerujem. Razgovori bi trebalo da budu u sigurnim rukama. Zato je potreban nacionalni konsenzus", ističe Krasniqi.
Zaključuje da "ovi predsjednici ne mogu normalizovati odnose između Kosova i Srbije":
"Uzaludno pokušavaju visoki zvaničnici Evropske unije. Čekanje je uzaludno! Našoj javnosti su potrebne racionalne i odgovorne akcije, dosta je sa golim prijevarama!"