U potrazi za boljim životom

Pogoršana ekonomska situacija je dovela do toga da hiljade Kosovara ponovo ilegalno krene put zemalja EU.

Iako je 2014. godina poznata po tome što je više od 45 000 Kosovara emigriralo u zemljama Zapadne Evrope, ovaj "trend" je nastavljen i tokom 2016. i 2017. godine, iako s manjim intenzitetom.

U odgovoru portalu "Indeksonline" Ministarstva unutrašnjih poslova stoji, da na osnovu zvaničnih podataka Eurostata, u zemljama Evropske unije u 2016. godini je ukupno bilo 11 hiljada 755 azilanata i po prvi put sa državljanstvom Kosova.

U međuvremenu, od 2014. do februara 2017. godine, prisilno ili dobrovoljno je vraćeno preko 39 hiljada Kosovara koji su ilegalno imigrirali.

Prvi talas prisilnog protjerivanja Kosovara koji su ilegalno boravili u zemljama EU se desio tokom 2014. godine, kada je vraćeno 4.610 osoba. Tokom 2015. godine u zemlju su vraćene 18.732 osobe koje su ilegalno boravile u EU.

Ovaj talas vraćanja ili protjerivanja Kosovara nastavljen je i u 2016. godini, kada je vraćeno 13.024 osoba.

U međuvremenu, tokom dva mjeseca ove godine vraćeno je 3.069 Kosovara, svi sa ilegalnim boravkom u zemljama EU.

Njemačka je zemlja koja je najviše prihvatila Kosovare ili pak država koja je pretežno Kosovarima bila krajnja destinacija.

Kosovari zajedno sa građanima iz Albanije su treći po broju tražilaca azila, nakon Sirijaca i Afganistanaca u Europskoj uniji.

Odugovlačenje ispunjavanje kriterija od strane Vlade Kosova za viznu liberalizaciju dovelo je do toga da Kosovari ne vide nadu u svojoj zemlji, pa se stoga i ritam ilegalnih migracija i dalje nastavlja.

Najnoviji slučaj je bio da je tokom ove sedmice četiri osobe sa državljanstvom Kosova zaustavljeno na graničnom prijelazu Jarinje, a koji su ilegalnim putevima kao krajnju destinaciju imali Austriju.

/Indeksonline/