Pridružuju se redovima ISIS

"Zahvaljujemo Alahu jer je okupio sve ove lavove iz cijelog svijeta kako bi dao pobjedu potlačenim muslimanima."

Allah nas je blagoslovio s pobjedama, a oni nevjernici koji su vladali više nemaju autoriteta, sve zahvaljujući Allahu. Zahvaljujemo Allahu koji nam je dao pobjedu. Savjetujem te, po Allahu, ne stoj više ni minute u kući svojoj. Pripremi se i dođi u džihad.

Ako želiš obožavati Allaha istinito, onda dođi kod nas jer to je najbolji način da odaš počast Allahu" - tako je u videoporukama koje smo preslušavali govorio terorist Lavdrim Muhaxheri, posljednji od Kosovara koji je izubio život u "svetom ratu" ISIS-a. On se predstavljao kao zapovjednik u vojsci tzv. Islamske države Iraka i Levanta.

Kako prenosi "Sklobodna Dalmacija", mnogo je mladih u redove ISIS otišlo iz kosovskog Kačanika, a većina njih se neće vratiti. Stižu vijesti o njihovim smrtima, a kosti su ostavili na ratištima u Siriji, dok su im žene koje su poveli sa sobom “preuzeli” drugi džihadisti. No, iako na Kosovu postoje rigorozne zatvorske kazne zbog odlaska među teroriste ili podrške plaćenicima, domaći militanti i dalje imaju velike simpatije među domaćim stanovništvom.

Cijele porodice iz Kačanika kreću u rat u Siriji

U Kačaniku, gradiću koji je već nekoliko godina poznat kao "džihadistička prijestolnica Evrope" je Savjet Islamske zajednice iskoristio zahtjev njegove porodice koja živi u Kačaniku, izvijestila je Radio Slobodna Europa.

To je džihadist Lavdrim Muhaxheri, poznat po tome da je mnoga okrutna smaknuća snimao i postavljao na društvene mreže. Njegovu je smrt na zahtjev porodice oplakivala džamija. Muslimanska zajednica na Kosovu time nije bila zadovoljna. Kažu da takvo ponašanje podstiče i druge da krenu među džihadiste i ISIS-ove militante.
 
Kačanik, gradić od 30 hiljada stanovnika, već je od 2012. označen kao džihadistička prijestolnica Europe. Naime, iz toga grada su se ISIS-u pridružili brojni mladi, pa čak i cijele porodice, a sve skupa između 300 i 350 Kosovara sudjelovalo je u sukobima u Siriji i Iraku, na strani ISIS-a i Al-Nusre. Među njima je i oko 50 žena te 30 djece.

Međutim, neslužbeni podaci govore da je broj i veći. Stotinjak ih se vratilo, a protiv dijela boraca vode se sudski postupci. Zakon predviđa kazne do 15 godina zatvora. Baš u tom relativno novom zakonu kosovski dužnosnici vide način na koji će skrenuti pažnju s Kosova kao poligona za stvaranje vojnika ISIS-a. Međutim, novi obavještajni podaci i pisanja stranih medija i dalje govore da je Kosovo i dalje fabrika radikala te ih zakonska rješenja nisu previše usporila.

Vratimo se opet na Lavdrima. Militant je bio poznat po uznemirujućim videima koje je postavljao na socijalnim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude, primjerice raketom. U jednom videu maše sabljom i uzvikuje kako će osvojiti i Rim i Španiju. Navodio je i mlade Kosovare da ubijaju po Balkanu pa je tako uhapšeno sedam osoba koje su po njegovim naputcima trebale izvršiti terorističke napade.

Početkom ove godine stradao je i Rivdan Haqifi, Lavdrimov prijatelj i bivši imam iz Gnjilana, koji je također često pozivao na ubistva nevjernika i zvao Kosovare da mu se pridruže u "svetom ratu".

Kosovski političari kažu da se radikalizam smanjio, međutim, nevladine organizacije upozoravaju da sada oni radikali koji su zatvoreni u zatvorima šire svoju ideologiju i uspješno regrutiraju nove članove koji će nakon izlaska iz zatvora krenuti direktno za Siriju i Irak. Naime, plaćaju siromašnima hranu, brinu o njihovim porodicama, daju im zaštitu i lagano ih pridobivaju.

Kosovske džihadiste finansira Saudijska Arabija

Ali odakle radikalnim propovjednicima novac? NY Times piše da godinama stiže iz Saudijske Arabije i upravo su Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma - konzervativnog islamskog pokreta koji po nekim tumačenjima odobrava i silu za preobraćenje nevjernika. Times piše i da je Kosovo nekada bilo tolerantno društvo, a Saudijci su pred očima "osloboditelja" Amerikanaca preuzeli Kosovo i nekad mirnu zemlju pretvorili u centar islamskog ekstremizma.

Kako Saudijci djeluju u Evropi, otkrilo se i u depešama Wikileaksa.

I drugi mediji pišu slično, pa navode priču mladića koji je na put radikalizacije krenuo kada je na Facebooku dobio poziv da pristustvuje propovijedi jednog imama kojeg su plaćali Saudijci.

Propovijedi je organiziralo islamsko društvo mladih "Rinia Islame" (Islamska omladina na albanskom), jedna od desetaka organizacija o kojim se malo zna, a koje su osnovale Saudijska Arabija i druge države Perzijskog zaljeva kako bi širile ekstremnu verziju islama. Grupe su optužene za "pranje mozga" mladima.

Mladić kaže da su propovijedi kojim je prisustvovao bile "veoma stroge i oštre te su nam rekli da se ne rukujemo sa ženama i ne idemo u kafiće i barove". Propovijedi kojim je prisustvovao mladić držao je Zeqirja Qazimi, imam koji je na odsluženju desetogodišnje zatvorske kazne nakon što je sud njega i šestoricu njegovih suradnika osudio zbog sudjelovanja u borbama na strani ISIS-a u Siriji od 2012. do 2014. godine i pokušaja regrutiranja mladih u redove te militante organizacije.

Qazimi je na YouTube kanalu postavio video u kojem kaže kako je "krv nevjernika najbolje piće" - izvještava RSE, a analitičari objašnjavaju da dobrotvorne organizacije s Bliskog istoka ulaze u siromašne, seoske zajednice poput Kačanika, koje su vlasti zanemarile i gdje je nezaposlenost oko 40 posto. To siromašne mladiće čini veoma lakom metom za indoktrinaciju jer su od svih zaboravljeni i ostavljeni, a ekstremistički propovjednici dočekuju ih širokih ruku te im daju novac, hranu...

- Islamske dobrotvorne organizacije često vode škole, domove za djecu i socijalne programe, ali također promoviraju stroga islamska pravila. Čini se da je radikalna ideologija stvorila uporište u Kačaniku, gdje nije neobično vidjeti žene pokrivene u potpunosti islamskim velom ili ljude s nepodšišanim bradama i u pantalonama kraćih nogavica, simbolima islamskih fundamentalista.

Vlasti Kačanika kategorično tvrde da su uglavnom izbacile radikale iz grada, ali priznaju da su neki ekstremisti jednostavno prešli u ilegalno djelovanje i nastavili raditi u privatnim kućama. Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi u kojima ekstremisti drže sastanke i propovijedi, a čuvaju ih naoružani stražari - navode kosovski i strani mediji.

Tajno udruženje

Da je teroristička prijetnja na Kosovu stalna, svjedoči i slučaj iz maja ove godine kada je policija Kosova uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su pripadnici organizacije "Oko naroda" (Syri i popullit), a koju kosovske vlasti smatraju kriminalnim društvom. Sumnja se da su pripremali terorističke napade.

slobodnadalmacija.hr