Trošak na račun korisnika?

Druga faza u vezi sa korišćenjem pozivnog broja +383 znači promjenu SIM kartica i očekuje se da ovaj proces traje od januara do juna 2018.

Generalni direktor Telekoma Kosova, Mehdi Latifaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da operatori imaju mogućnost korišćenja broja +383 i da se počelo sa prihvatanjem međunarodnih poziva sa ovim brojem.
Latifaj kaže da se u vezi sa korišćenjem ovog broja obratio svim operatorima širom svijeta i da je do sada veliki broj operatera prihvatio ovaj broj. 
"Dakle, nastavlja se globalizacija pozivnog broja 383 sa drugim operatorima, smatramo da je to globalni proces u kojem svi operatori, širom svijeta, treba da prihvate broj +383 za destinaciju Kosova, i u tom slučaju tarifu utvrđenu za određenu destinaciju, a to je, dakle, proces koji zahtjeva vrijeme", kaže Latifaj. 
Druga faza u vezi sa korišćenjem pozivnog broja +383, dodaje Latifaj, znači promjenu SIM kartica i, prema njegovim riječima, očekuje se da ovaj proces traje od januara do juna 2018.
"Promjena SIM kartice uticaće na sve korisnike. Do tada, mi pravimo tehničke pripreme kako bi se omogućila promjena SIM kartice. To znači da mora dodatno da se investira u naše platforme. Takođe, važna komponenta je u romingu. To je proces koji zahtjeva vrijeme, a kreće se željenim tempom", kaže on.
Kosovo je telefonski pozivni broj dobilo 15. decembra prošle godine.
Nedostatak ovog broja i korišćenje brojeva drugih država izazvali su velike gubitke za Kosovo.
Podaci kosovske vlade pokazali su da su ukupni troškovi koji su nastali usljed nedostatka telefonskog pozivnog broja porasli na preko 200 miliona eura.