Izolacija i ove godine

Liberalizacija viznog režima sa EU ne očekuje se da bude ni ove godine, uprkos tome što gotovo deset godina politički lideri ove zemlje obećavaju njihovo uklanjanje. Evropska unija insistira da bez usvajanja Demarkacije u Skupštini za Kosovare vize neće biti uklonjene, a opozicija preti da vraćanjem Sporazuma o granicama vratiće i suzavac. S druge strane, Kosovari će ostati jedini izolovani ljudi u Evropi i tokom 2017. godine.

Ne očekuje se da građani Kosova se slobodno kreću u zoni Shchengen ni ove godine. Liberalizacija viznog režima, obećana sada već 6 godina, ostala je talac Sporazuma o demarkaciji, kojem se snažno protivi opozicija na Kosovu skoro dvije godine. Ista situacija se nastavlja i danas. Dok iz Vlade kažu da razmatraju ponovni postupak Sporazuma u Skupštini za određeni trenutak, kosovska opozicija ne pomjera se sa svoje pozicije, piše portal "Indeksonline".

Protivljenje Sporazumu, na osnovu kojeg Kosovo gubi 8200 hektara teritorije, unutar i van Skupštine će biti snažan.

Prema stručnjacima za međunarodne odnose, glavna odgovornost za izolaciju Kosovara i ove godine pada upravo na institucije i lidere Kosova. Međutim, postoje i oni koji krive Europsku uniju.