Vojska, Mitrovica, korupcija...

Poslanica pokreta "Samoopredjeljenje", Albulena Haxhiu, izjavila je da bi voljela da, na 9. godišnjicu nezavisnosti, Kosovo bude moćna zemlja - kako iznutra, tako i na međunarodnoj sceni, ali je, prema njenim riječima - to, na žalost, suprotno.

"Na žalost, zbog loše politike potčinjavanja, Kosovo se danas suočava sa velikim problemima. Prvo, nedostatkom ekonomskog razvoja, socijalne zaštite, jednakosti i pravde i sa korupcijom na visokom nivou i organizovanim kriminalom. Drugo, sa nedostatkom usklađivanja suvereniteta, odnosno, jedna trećina teritorije nije još pod kontrolom naših institucija, uz stalno miješanje Srbije na našoj teritoriji. Dakle, s jedne strane imamo podjeljenu Mitrovicu, a svuda širom Kosova - nezaposlenost, siromaštvo i bijedu", rekla je Haxhiu, piše "Zëri.info", prenosi portal "Kossev.info".

Ona je dalje rekla da je sadašnja vlada - vlada neuspjeha i da će predugo trajati da se nabroje svi neuspjesi, te da je, prema njenim riječima, potrebno provesti mnogo vremena u razmišljanju da bi se pronašao neki uspjeh.

"Kao propusti mogu se smatrati odsustvo vojske i nemogućnost da se proširi suverenitet na cijelu zemlju, onda - podjeljena Mitrovica, što je direktna posljedica nepravednog dijaloga sa Srbijom. Ali i neispunjena obećanja za ekonomski razvoj i otvaranje radnih mjesta - 320.000, što je obećano tokom kampanje obje partije. Tu je i zarobljavanje institucija u različitim oblicima i formi klijentelizma i to u svakoj instituciji", dodala je Haxhiu.

I poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Teuta Haxhiu, rekla je da su državni neuspjesi brojni, a uspjesi mali.

"U tom periodu, osim nekih pojedinaca, za većinu stanovništva život se nije promjenio. Nema ekonomskog razvoja, nisu otvorena nova radna mjesta, nema borbe protiv korupcije, nema liberalizacije viznog režima i nema formiranja vojske. Obrazovanje je u teškom stanju, zdravstvo je u stanju kolapsa. I u ovom trenutku ne znam šta se može izdvojiti kao pozitivno", rekla je Haxhiu.

Ona je dalje čestitala 10. godišnjicu Kosovu sa željom da tada bude u boljem stanju na svim poljima.