Model sličan Krimu

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je izjavio da Priština nikada neće dozvoliti da se ostvare scenarija Beograda za destabilizaciju Kosova i da je vrijeme dominacije na Balkanu završeno.

U intervjuu za njemački dnevnik "Bild" Thaçi je rekao da Srbija na sve načine želi da destabilizuje Kosovo.

"Ilegalni propagandni voz je bio samo pretekst Srbije za destabilizaciju političke i bezbjednosne situacije na Kosovu. Ove i naredne provokacije Srbije su dio starog scenarija da odvoji jedan dio Kosova", rekao je Thaçi.

On je ocjenio da je "ruski voz" dio scenarija da se odvoji dio Kosova i prisajedini se Srbiji.

"Znači: model sličan Krimu. Ali to se nikada neće dogoditi", kazao je Thaçi.

Upitan da li ima informacija da Srbija želi podjelu Kosova, Thaçi je rekao da je Srbija, uprkos sporazumima u Briselu u okviru procesa normalizacije odnosa, politički i finansijski podržavala ilegalne strukture na sjeveru Kosova.

Thaçi je rekao da Vlada Srbije nastavlja da prijeti Srbima da se ne integrišu u institucije Kosova, a istovremeno putem medija koje ima pod kontrolom nastavlja propagandu protiv kosovske vlasti i promoviše podjelu.

"Politička elita u Beogradu svakog dana govori o podjeli. Čak se i u Ustavu Srbije kaže da je Kosovo sastavni dio Srbije", kazao je Thaçi.

Kosovo podržava slobodu kretanja građana, ali Kosovo i Srbija i dalje nemaju nikakav sporazum o međudržavnom železničkom transportu, odgovorio je Thaçi na pitanje o incidentu s vozom koji je prije nedjelju dana iz Beograda krenuo ka Mitrovici.

"Zato je svaki voz koji ulazi na teritoriju Kosova ilegalan. Natpisi 'Kosovo je Srbija' koje je tog dana imao ilegalni voz nisu samo slogan, več zvanični stav Srbije. Taj voz ne služi kosovskim Srbima, već je bio u službi političara Beograda, da vaskrsnu jednu mrtvu ideju o podjeli Kosova", kazao je Thaçi.

Predsjednik Kosova je naglasio da kosovski Srbi na osnovu Ustava i zakona Kosova ostvaruju progresivna prava i da jedinu pretnju njihovoj sigurnosti predstavlja zloupotreba zvaničnog Beograda koja služi destabilizaciji Kosova.

"Kao što je bilo u prošlosti, tako je Srbija na žalost i danas spremna da žrtvuje srpsku zajednicu. Mi, međutim, nećemo dozvoliti da se to dogodi", rekao je Thaçi.

Nezavisno od tenzija u odnosima između dve zemlje Thaçi je pozvao Srbiju na dijalog, mir i saradnju.

"Ako Srbija želi rat mi smo za mir, ako Srbija poziva na podjelu teritorija Balkana onda je naš cilj da Kosovo postane članicom EU i NATO", rekao je on.

Thaçi je ocjenio da je Balkanu potrebna veća pažnja SAD i EU, i dodao da i dalje očekuju podršku nemačke kancelarke Angele Merkel koja je, po njegovim riječima, gotovo jedini zvaničnik Evrope koji se angažuje u regionu.