Austrijska štamparija dobila spor

Austrijska državna štamparija dobila je pravni spor protiv kosovskih vlasti, od kojih je tražila obeštećenje zbog kašnjenja u isplati i prijevremenog otkazivanje ugovora o isporuci biometrijskih pasoša.

Arbitražni sud Međunarodne trgovinske komore u Parizu presudio je u korist austrijske štamparije, a odluka predviđa isplatu 4.996 miliona eura i troškove spora, navodi se u saopštenju te firme.

Štamparija je u februaru 2013. podnela tužbu arbitražnom sudu protiv vlasti u Prištini, a predmet tužbe su bili kašnjenja u isplati za isporuku biometrijskih pasoša, kao i obeštećenje za neopravdano prijevremeno otkazivanje ugovora.

Protiv odluke arbitraže nema mogućnosti podnošenja žalbe i Priština mora u roku od 14 dana da isplati određenu svotu.

- Polazimo od toga da će Kosovo platiti - istakao je direktor za finansije Austrijske državne štamparije Helmut Lakner agenciji APA, ukazujući da Priština želi dobre odnose sa EU.

U suprotnom, kako je dodao, mogla bi biti zaplenjena kosovska imovina u inostranstvu. Štamparija bi u Austriji, kako je naglasio, mogla podnijeti zahtjev za naplatu i dobiti mogućnost zaplene te imovine.

Lakner je, takođe, rekao da štamparija sa Kosovom više nema poslovne odnose.