U suprotnosti sa zakonima

Nakon jučerašnjeg usvajanja nacrta zakona o vozačkim dozvolama od strane parlamentarne komisije za ekonomski razvoj, Federacija auto-škola Kosova protive se cijeni teorijskih i praktičnih sati za vozačke dozvole. Prema nacrtu zakona o vozačkim dozvolama predviđa se cijenovnik: 2.08 eura za sat teorijske nastave i 7.28 eura za sat praktične nastave.

Predsjednik Federacije auto-škola na Kosovu, Xhemshit Cakolli, u razgovoru za lajmi.net rekao je da cijenu ne može utvrditi Ministarstvo za infrastrukturu.

"Oni su razmišljali o ovoj cijeni. Ali oni ne mogu odrediti cijenu, jer su tada u suprotnosti sa zakonima jer smo mi privatni biznis i mala privreda te je određivanje cijena nezavisno", rekao je Xhemshit Cakolli za lajmi.net.

On je također rekao da se postavljenoj cijeni protive sve škole na Kosovu.

"Mi ne podržavamo ovu cijenu, jer nije u redu da se plaća 7 eura po satu. Ovom cijenom se ne pokrivaju ni osnovni troškovi. Nijedna auto-škola na Kosovu ne podržava ovu cijenu. U zemljama regiona jedan sat praktične nastave je 20 eura, a kod nas je 7 eura".

U Federaciji auto-škola Kosova kažu da usvajanjem nacrta zakona o vozačkim dozvolama u Skupštini Kosova, troškovi samo za teoriju i praksu, bez dodavanja administrativnih taksi, će iznositi od 300 do 400 eura.

/lajmi.net/