Najava Samoopredjeljenja

Predsjednik opozicionog pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri rekao je da će opozicija ometati izbor predsjednika Kosova u parlamentu ako treba i suzavcem.

Ymeri je ocjenio da aktuelna politička situacija ne dozvoljava da na funkciju predsjednika Kosova bude izabran bilo koji političar tako da će opozicija ometati izbor Hashima Thaçija za predsjednika, bilo suzavcem bilo drugim oblicima političkog suprostavljanja.
Predsjednik Kosova bira se u parlamentu. Mandat sadašnjoj predsjednici Atifete Jahjaga ističe 6. aprila. Ako ne bude izabran novi predsjednik, biće raspisani vanredni parlamentarni izbori. 
Ymeri je takođe ocjenio da je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj pogrešio što je otišao na sastanak političkih lidera kod kosovske predsjednice u ponedjeljak. 
Prema njegovim riječima, Haradinaj na sastanak kod predsjednice Atifete Jahjaga o prevazilaženju političke krize nije otišao u dogovoru sa njegovim pokretom. 
On je dodao da je Haradinaju iz Samoopredjeljenja sugerisano da ne ide na sastanak na kom je bio jedini predstavnik opozicije. 
Ymeri je ponovio da na Kosovu treba što prije organizovati prijevremene izbore na kojima će partije ujedinjene opozicije biti na zajedničkoj listi sa predstavnicima civilnog društva, dok bi pravila koalicije odredio pokret Samoopredjeljenje. 
Ymeri je naveo da Samoopredjeljenje može sarađivati sa vladajućim Demokratskim savezom Kosova jedino ako na čelo partije dođe Vjosa Osmani.