Bez prisustva opozicije

Po prvi put tokom jesenjeg zasedanja, u glavnoj sali Skupštine Kosova u Prištini, u toku je redovna sednica, ali bez prisustva opozicije. U sali je prisutan 81, od ukupno 120 poslanika.

Prvobitno je sednica Skupštine sprečena bacanjem suzavca, a zatim je i u skupštinskom holu ispred glavne sale bačen suzavac prilikom pokušaja opozicije da probije kordon obezbeđenja koji ih je sprečio da uđu u glavnu salu, nakon što je predsedništvo Skupštine donelo odluku o suspenziji opozicije tokom zasedanja u ponedeljak.
“Naše poštovane kolege iz opozicije, veliki deo njih su sami sebe izbacili iz Skupštine, bilo upotrebom suzavca, bilo ometanjem održavanja normalne sednice. Pozivamo ih da dođu i da učestvuju u radu Skupštine kako bi imali zajedničke rasprave u interesu naših građana. Ovo nije dobra slika, ali smo obavezni da nastavimo sa radom”, kazao je predsednik Skupštine, Kadri Veselji tokom nastavka sednice.
Opozicija se protivi odluci predsedništva.
Aida Durguti, potpredsednica Skupštine iz redova Samoopredeljenje, rekla je da je opozicija htela da učestvuje u radu Skupštine, te da je njena suspenzija od strane predsedništva u suprotnosti sa Pravilnikom o radu ove institucije, i Ustava Kosova. Najavila je proteste na ulicama.
“Vidite kakve su mere poduzete kako bi se ometalo učešće opozicije. Vidite iza nas osiguranje. Dvorište je puno specijalnih jedinica koji žele da onemoguće učešće opozicije na sednici. Opoziciji sada ostaje jedan put, to je put protesta, jer je i protest deo demokratskih institucija, pošto je demokratija sada eliminisana unutar institucije kao što je Skupština Kosova”, kazala je kada je počelo zasedanje Skupštine.
U međuvremenu, oko i unutar zgrade Skupštine u ponedeljak su raspoređene snage bezbednosti. Svi koji ulaze u Skupštinu prolaze kroz kontrolu. U skupštinskoj sali je ispred govornice raspoređeno obezbeđenje.
Opozicija: Policijska država
Glauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje nakon aktiviranja suzavca kazao je da je opozicija odlučna da blokira rad Skupštine. Konjufca je ponovio pred novinarima da je opozicija kosovskim vlastima dala tri moguća rešenja za prevazilaženje trenutne situacije: povlačenje sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, referendum na kojem bi se građani izjasnili o sporazumima i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.
Fatmir Ljimaj, lider Inicijative za Kosovo, kazao je da se u subotu videlo da je vlast preokrenuta u opresivnu koja pritiska glas opozicije, mlati aktiviste, hapsi poslanike, i koja na kraju upada u kancelarije jedne parlamentarne partije.
"Ovo se zove režim policijske države. Oni te uveče biju, hapse, a ujutru te zovu na dijalog. Njihov dijalog je nasilje, pritisak, i hapšenje ljudi i poslanika. To je pravo lice ove opresivne države“, kazao je Ljimaj.
Policija je inače u ponedeljak uhapsila još dva poslanika opozicije, Fisnika Ismailjija iz pokreta Samoopredeljenje, jer su kod njega našli dve boce za koje se sumnja da je suzavac, kao i Hadži Šalju iz Inicijative za Kosovo, potvrdili su iz Samoopredeljenja. Podsetimo, u subotu je u Prištini u sedištu Samoopredeljenja uhapšen i poslanik Aljbin Kurti i određen mu je jednomesečni pritvor.
Kurti je uhapšen na osnovu naloga Osnovnog suda u Prištini zbog opstruisanja rada Skupštine i aktiviranja suzavca u zgradi Skupštine.
Pored njega, u pritvoru se iz istog razloga nalazi i Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova, a policija još uvek traga za Aljbuljenom Hadžiuom i Fatonom Topalijem iz Samoopredeljenja.