Samo 52 sklopljena braka

Tri ljetna mjeseca su najzauzetija za svadbe na Kosovu. Na ovim ceremonijama građani troše na hiljade eura. U nekoliko slučajeva, u posljednje vrijeme mlade uzimaju i helikopterom. Međutim, Kosovari ne vole baš vjenčanja ili brak sa dokumentima.

List "Fjala" je došao do podataka iz četiri najveće opštine na Kosovu, Priština, Peć, Đakovica i Prizren. Ove četiri opštine ove "sezone", zajedno su sklopili 843 braka.

Naknada za vjenčani list je 1 euro, dok naknada za termin za vjenčanje unutar opštine iznosi 15 eura.

Građani Prištine su ove godine prvi na listi koji su vjenčali sa "dokumetima". Samo tokom juna, jula i avgusta kod matičara je sklopljeno 297 brakova.

"Tokom juna bilo je 114 vjenčanja, u julu je bilo 86, a u toku avgusta 97 sklopljenih brakova", prema podacima iz kancelarije za informacije opštine Priština.

Sa samo sedam brakova manje, na drugom mjestu se nalazi Đakovica, 290.

"U junu je bilo 70, u julu 120, dok je u avgustu bilo 100 brakova", obavještavaju iz matične službe u Đakovici.

U Peći u junu, julu i avgustu bilo je 203 sklopljenih brakova u matičnoj službi u opštini.

Mnogo manje od ove tri opštine bilo je sklopljenih brakova u Prizrenu.

Iako je Prizren poznat po velikim svadbama, i po velikim troškovima, u matičnoj službi za ova tri mjeseca je sklopljeno samo 52 braka.

ASK: Prizren sa najvećim brojem brakova u 2014. godini

Za razliku od ova tri mjeseca opština Prizren je prošle godine imala najveći broj sklopljenih brakova, na osnovu podataka iz Agencije za statistiku Kosova.

"Opština Prizren je zauzela prvo mjesto na Kosovu sa 1.464 ili 8,4 posto sklopljenih brakova prema zajedničkom prebivalištu supružnika", stoji u izvještaju Agencije za statistiku Kosova.

Lista ide dalje s Prištinom sa 1.430 brakova ili 8,3 posto od ukupnog broja slučajeva i na trećem mjestu sa 1.090 ili 6.3 posto je Uroševac.

Ukupan broj sklopljenih brakova dostiže brojku od 17 hiljada 330 brakova u 2014. godini na Kosovu.

Agencije za statistiku Kosova također posjeduje podatke o broju razvoda, i na osnovu tog podatka na Kosovu je bilo 1.243 razvoda tokom 2014. godine.

"Općina sa najvećim brojem razvoda je Uroševac sa 123 slučaja, zatim Mitrovica sa 122 slučaja", stoji u izvještaju Agencije za statistiku Kosova.

Međutim, za ovu godinu, opštine koje je kontaktirao list "Fjala" nemaju podatke o broju razvoda, jer se oni rade preko suda te stranke ne dostavljaju podatke na vrijeme službama u opštini radi unosa u matične knjige.

Različite cijene za brak van zgrade opština

Naknada za vjenčani list iznosi 1 euro, a taksa za zakazivanje vjenčanja iznosi 15 eura.

Ako parovi zatraže da se vjenčaju van zgrade opštine, taksa za vjenčanje prema riječima odgovornih u opštini je različita.

U Prištini se van opštine možete vjenčati za 100 eura. Prizren i Đakovica imaju cijenu od 50 eura, a najjeftinije je u Peći, gdje vjenčanje van opštine, na terenu, košta "samo" 40 eura.