Sporazum se ne sprovodi

Švicarska će nastaviti da ne isplaćuje starosne i invalidske penzija Kosovarima koji se vraćaju da žive na Kosovu. Švicarska ne sprovodi naslijeđen sporazum o socijalnom osiguranju sa Kosovom, jer nemaju institucije za administraciju ovoga pitanja.

A oni koji pate najviše su obični ljudi, izvještava portal "tageblatt.ch", prenosi "albinfo.ch".

Salih Zeqiri, 70-godišnjak, živi u selu Busavata na Kosovu. Vrlo dobro zna Švicarsku. Od 1981. do 2006. godine, kada je ušao u penziju, Salihu je radio s kranom "Kranführer" u Rinikenu, kanton Aargau. U dobi od 60 godina on je ušao u prijevremenu penziju. Službeno mu je prenzija pripadala 2010. godine. Iz fondacije "FAR" dobio je penziju u iznosu od 3.900 franaka mjesečno. U ovom slučaju, Zeqiri traži da mu se isplaćuje doprinos iz njegovog starosnog fonda za osiguranje.

Međutim, Salihu je zajedno sa suprugom je 2006. godine odlučio da se vrati u rodnom selu na Kosovu. Do 1. aprila 2010. on je dobijao poenziju, i odjednom je sve prekinuto. Od ovoga vremena Švicarska ne sprovodi sporazum o socijalnom osiguranju koje je imalo sa bivšom Jugoslavijom i kosovski penzioneri koji napuste Švicarsku nemaju prava dobijati novac.

Salih Maliqi danas je ljut. On smatra da je izdat kako od kosovskih, tako i od vlasti u Švicarskoj. Dvije zemlje imaju konfrontaciju po ovom pitanju, a posljedice snose prosti građani, rekao je on.

U stvari, Salih Zeqiri nije jedini slučaj. Osman Osmani iz Shafauzena, koji je sekretar za imigraciju u sindikatu Unia, kaže da takvih slučajeva ima mnogo. Prema Osmaniju, štaviše, broj je u porastu, jer kosovski imigranti u Švicarskoj konstantno odlaze u penziju. Pogođeni nepostizanjem sporazuma  su pogođeni penzioneri koji žele da se vrate na Kosovo. Osmani naglašava činjenicu da su Kosovari jedini za koje ne važi sporazum naslijeđen iz bivše Jugoslavije. Razlog Švicarske: Strukture i državna instanca nove države nisu dostojni Sporazuma o socijalnom osiguranju.

Harald Sohns iz Saveznog ureda za socijalnu sigurnost je izjavio: "Strukture i relevantna tijela zapravo postoje djelomično, ali ne dovoljno. Do otkaza Ugovora između Švicarske i Kosova bilo je međusobnim kontakata, ali u smislu administracije, rekao je on. Službenih pregovora da se postigne sporazum nije bilo, rekao je službenik ove  institucije.

U međuvremenu, pitanjem penzija Kosovara je upoznata i politika. Sindikalac i narodni poslanik SP-a iz St. Gallen, Barbara Gysi, nedavno je imala interpelancu sa ministrom, kada je zatražila trenutačno stanje vezano za Sporazum o socijalnom osiguranju sa Kosovom. Ona je također zainteresovana za neku vrstu međusobnog rješenja, do postizanja dogovora. Kaže da poslanica do danas nije dobila odgovor. To je loše za sve one koji su ovim pogođeni, i koji su "izgubili osnovu za egzitenciju".

Za Osmana Osmanija je situacija koja je stvorena ima i trošak za Švicarsku. Penzioneri su prisiljeni da ostanu u Švicarskoj i njihove penzije su niske, te onda oni ovise o dodatni prihodima iz "Ergänzungsleistungen-a". Dok je na Kosovu, njihove penzije će biti veoma dobre.