Bošnjaci za sada bez zamjenika

Prošlo je šest mjeseci od formiranja vladine koalicije PDK-LDK, a premijer Isa Mustafa još uvijek nije kompletirao svoj kabinet. Uprkos kritikama na adresu Mustafinog kabineta, usporavanje ovog procesa može se opravdati činjenicom da je sam premijer Mustafa kada je preuzeo mandat rekao da u njegovom kabinetu neće biti ljudi osumnjičenih za korupciju.

Međutim, ovaj proces je već u završnoj fazi i očekuje se da će uskoro biti imenovani i preostali zamjenici ministara.

Zvaničnici Ureda za javnu komunikacija u Uredu premijera rekli su za "Botapress" da imena novih zamjenika ministra će biti izabrana u koordinaciji sa partnerom vladajuće koalicije, strankom Hashima Thaçija.

"Proces imenovanja zamjenika ministara u ministarstvima Vlade Kosova će biti u narednim danima. Imenovanje zamjenika ministara će biti u skladu s prioritetima i u koordinaciji sa koalicionim partnerima, te će biti u funkciji posvećenosti radu sa ciljem povećanja efikasnosti ministarstava", rekli su zvaničnici Ureda za informiranje.

Do sada je premijer Mustafa imenovao 19 zamjenika ministara u svim ministarstvima, a njihov broj će se povećati, jer svako ministarstvo će imati barem još po jednog zamjenika ministra.

Do sada su odlukom premijera Mustafe u 22 ministarstva imenovani ovi zamjenici: Avni Kastrati,  Besa Gashi, Bajram Gecaj, Fadil Gashi, Petrit Selimi, Hajredin Hyseni, Lirak Çelaj, Mustafë Myrtaj, Qazim Rrahmani, Ramadan Iljazi, Rexhep Hoti, Sahit Krasniqi, Vezir Januzaj, Elfete Shabani, Rita Hajzeraj-Beqaj, Agim Krasniqi, Ferat Shala, Jorxhi Shala  i Qaush Balaj.
 
LDK ima "minus" 10, a PDK "minus" 12 zamjenika

Prema podjeli mjesta LDK očekuje se da će imenovati još 10 zamjenika ministara iz svojih redova, dok PDK očekuje 12.

Ali još uvijek nije poznato da li će i dva ministarstva bez portfelja, na čelu sa Editom Tahiri i Rasimom Demirijem, imenovati nekog zamjenika ministra.

Ministarstva u koja još uvijek nisu imenovani nijedan zamjenik su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za infrastrukturu.

/BotaPress/