Prizren duži građanima preko 2,2 miliona eura

Šefovima budžeta Kosova ušao je strah da će država do kraja godine ostati bez novca. Ministar finansija, Avdullah Hoti je u nevolji kako obezbijediti sredstva za pokrivanje troškova za plate, kapitalne investicije i ostale troškove predviđene u budžetu za 2015. godinu.

Najviše zabrinuti dugovanjima su ministarstava i opštine koje su ostale bez nominale od prošle godine. Ukupno je 165 miliona eura koje raznim kompanijama i građanima duguje država za poslove koje su obavili, uglavnom tokom predizborne kampanje.

List "Fjala" saznaje da od ove sume, 148 miliona eura su dugovanja institucija na centralnom nivou, dok 17 miliona eura duguju opštine. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Ministarstvo poljoprivrede su dva najveća dužnika.

Prihodi od carina i poreske uprave izgleda da neće biti dovoljni da se godina zaključi s pozitivnim bilansom.

"Vrijednost duga od strane budžetskih organizacija u proteklih godinu dana je 165 miliona eura, a ove obaveze su također zabrinjavajuće i za samog ministra finansija Avdullaha Hotija", rekao je Hoti.

Zbog ove situacije, prema ministru, Vlada je poduzela mjere da nijedna budžetska organizacija ne može stvoriti troškove ako oni nisu rekflektovani u budžetu.

"Ne može se otvoriti nijedan tender od strane Regulatorne komisije za javne nabavke, ukoliko se ne dobije odobrenje trezora i budžeta koliko ima sredstava", rekao je šef finansija u zemlji.

Lista dužnika

Najviše novca treba platiti stanovnicima opštine Obilić zbog eksproprijacije zemljišta od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Prema podacima koje list "Fjala" ima, ovo ministarstvo građanima duži 114.3 miliona eura, i gdje se isplata mora obaviti u toku ove godine.

"Iznos od 114.390.657 eura koji je prijavljen od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja uključuje odluke eksproprijacije privatne imovine u iznosu od 50.662.994 eura, javne imovine u iznosu od 15.503.859 eura, društvene imovine u iznosu od 47.635.804 eura", navodi se u izvještaju kojeg posjeduje list "Fjala".
Ministarstvo poljoprivrede je druga institucija sa najvećim iznosom neplaćenih dugova poljoprivrednicima. Ovo ministarstvo poljoprivrednicima nije platilo 18 miliona eura za 2014. godinu.

Inače, od opština, Đakovica ima najviše neisplaćenih dugovanja iz prošle godine. Iznos dugovanja je 3 miliona eura.

Ništa bolje nisu ni Prizren ni Gnjilane, opštine koje imaju neisplaćena dugovanja više od 2 miliona.

Pročitajte cijeli popis dužnika: