Tradicija stara preko 200 godina

Sastanak sufijskih mistika na Kosovu je skoro dospeo u vijesti Al Jazeere. Taj obred se održava svake godine i on je opisan u svoj svojoj egzotičnosti i pobožnosti.

U članku se opisuju različite aktivnosti te proslave rađanja prvog muslimana, iako muzika, ples i pirsinzi po tijelu nisu dozvoljeni u mejnstrim islamu. Ali derviši, najpoznatiji po svojim kovitlavim plesovima koji su popularni kod turista u Istanbulu, su u stvari sledbenici prastarog oblika sufiskog misticizma, pridržavajući se stvaranja povezanosti sa onim božanskim.

Probadanje (pirsing) se radi zarfom koji dobija blagoslov od starije osobe. Zarf se onda koristi da bi se probušila koža obraza, bokova, i drugih dijelova tijela. Osobe posvećene tom obredu su objasnile da ne osjećaju bilo kakav bol dok učestvuju u toj praksi, i kažu da su potpuno svijesne tog događaja, dok se često pretpostavlja da su u transu za to vrijeme. Jedan učesnik čak priča da se tokom obreda osjeća srećno i "duhovno jače".

Derviši su postojali na Kosovu za vrijeme Otomanskog Carstva, Balkanskih ratova, oba svjetska rata i tokom represije u komunistička vremena u Jugoslaviji. Ogranak sufizma koji se praktikuje u Rufai Tekke-u u Prizrenu promoviše vjersku toleranciju i poštovanje, i ohrabruje učesnike da praktikuju svoju vjeru van okvira preovlađujućih ograničenja etničkih podjela na Kosovu.

Više o ovoj dvestogodišnjoj tradiciji vrlo jedinstvenog oblika islama pročitajte OVDJE.

Izvorni članak je na engleskom jeziku.