Estrada pod lupom

Kosovske estradne zvijezde mogle bi u narednim mjesecima da pretrpe ozbiljne poreske udare i suočavanje sa zakonom zbog utaje poreza i pranja novca. Time će postati jasno na koji način naše zvijezde sebi omogućuju veleljepne vile, luksuzna vozila, nakit i garderobu, a istovremeno tvrde da regularno izmiruju svoje poreske obaveze na gostovanjima u inostranstvu ili na Kosovu…

Portal "Indeksonline" je uspio osigurati listu imena više od 50 estradnih zvijezda koje su pod istragom Policije Kosova, odnosno Tužilaštva i jedinice za privredni kriminal.

Ovih 50 estradnih zvijezdi nikada nisu plaćali porez državi Kosovo ili su uplaćivali neke simbolične iznose, i na taj način sav prihod koji su uzimali od muzičkih večeri izazivali su milionsku štetu budžetu Kosova.

Procjenjuje se da su ove zvijezde načinile štetu budžetu Kosova od preko 4 miliona eura, tako što nisu prijavljivali svoje prihode Poreznoj upravi Kosova (PUK).

Indeksonline posjeduje kompletnu listu sa imenima svih pjevača koji su, prema Državnom tužilaštvu, prekršili zakon.

"Država će im ponuditi sporazum da isplate porez potpisvanjem ugovora, a ukoliko se ovo ne postigne, oni će biti uhapšeni", rekao je za portal "Indeksonline" sigurnan izvor pod uslovom anonimnosti, u okviru organa za provedbu zakona.

Također, prema istom izvoru, ovim estradnim zvijezdama će biti oduzeta luksuzna vozila i tražiće im se da dokažu porijeklo njihovog bogatstva.

Ovo su 12 pjevača, koji će biti pozvani u Državnom tužilaštvu da daju svoje izjave policiji i isti su u opasnosti da će biti uhapšeni.
1. Shkëlzen Jetishi - Xeni
2. Altuna Sejdiu -Tuna
3. Shkurte Fejza
4. Sinan Vllasaliu
5. Getoar Selimi - Geti (Tingulli Trent)
6. Sabri Fejzullahu
7. Ermal Fejzullahu
8. Shyhrete Behluli
9. Mihrije Braha
10. Edon Dedi- Dj Blunt
11. Naim Abazi
12. Remzije Osmani

/Indeksonline/