Bez prava na Program reintegracije

Na Kosovu se nastavlja repatrijacija osoba koje su posljednjih mjeseci ilegalno migrirali u zemljama Europske unije.

Na Međunarodnom aerodromu u Prištini u petak je pristiglo 11 osoba iz Norveške, a prema najavama 31. marta i 1. aprila se očekuju povratnici i iz drugih zemalja zapadne Europe.
Ovo je za "Radio Slobodna Evropa" izjavio Valon Krasniqi iz Odjela za državljanstvo, azil i migracije, koji djeluje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova.
"Do srijede je vraćeno 2.679 ljudi, uglavnom iz Njemačke, Mađarske, Austrije i Belgije", rekao je on.
Nakon povratka ovih građana na Kosovo, njihova pitanja rješava Odjel za reintegraciju osoba repatrijacije. Ovi ljudi neće biti uključeni u Program reintegracije, ali postoje neki "programi hitne prirode gdje mogu biti uključene sve osobe repatrijacije".
Fahrije Tërnava-Sheremeti, direktorica ovog odjela, u intervjuu za RSE kaže da do sada niko nije uključen u proces reintegracije.
"Povratnici se preko ovog programa mogu zaposliti i stručno usavršavati. Dakle, prijavljivanjem u uredima za zapošljavanje (podrazumjeva se da su nezaposleni), a posredstvom programa koji se trenutno finansira - Program za reintegraciju, a implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) United Program za razvoj (UNDP), u suradnji s Ministarstvom rada i socijalne staranja", rekla je Tërnava-Sheremeti.
U međuvremenu, predstavnici civilnog društva, koji prate proces reintegracije povratnika na Kosovu smatraju da rješenje problema vraćenih osoba koji su posljednjih mjeseci napustili Kosovo, treba biti centralizovan.
Hilmi Jashari, predstavnik Programa za građanska prava, izjavio je da za osobe repatrijacije nema neke zabrinutosti, zato što ih ne štiti  adekvatna pravna zaštita.
"Veliki dio njih ima potrebu za pomoć države, ali su zakonom obuhvaćeni samo oni koji su Kosovo napustili do 2010. godine. Nakon toga država za sve osobe repatrijacije nema obaveze u materijalnom smislu, bilo da se radi o hitnim ili ostalim slučajevima", rekao je Jashari.