Kapom i šakom djelio moćnicima lažne diplome

Osnovno tužilaštvo u Peći istražuje megaskandal sa lažnim diplomama na Fakultetu primjenjenih nauka biznisa u Peći, gdje prema rektoratu ovog posljednjeg, od 505 studenata, 503 ne figurira u njihovim arhivama da su ikada bili studenti ove institucije.

Fakultet primijenjenih nauka biznisa je ranije radio u sklopu Univerziteta u Prištini, a prije nekoliko godina osamostaljen i dobio ime Univerzitet "Haxhi Zeka" - Peć.

Prema dosjeu Tužilaštva, kojeg je uspio osigurati list "Zëri" saznaje se da su visoki zvaničnici Kosovske obavještajne agencije (KOA), univerzitetski profesori, visoki menadžeri javnih i privatnih komanija, dobili diplomu na ovom fakultetu, iako nikada nisu bili upisani kao studenti, niti su ikada prisustvovali predavanjima.

"Zëri" piše da je opštinski sud u Peći optužio 35 predstavnika Fakulteta primenjenih nauka i biznisa u Peći da su uključeni u izdavanje falsifikovanih diploma u periodu od 1999-2004. godine 
Nekoliko osoba koje se nalaze na listi tužilaštva a koje je "Zëri" kontaktirao odbacili su da su ikada bili studenti na tom fakultetu. 
U dosijeu tužilaštva iz Peći na 13 stranica "Zëri" je uspeo da identifikuje nekoliko osoba koje obavljaju visoke funkcije u kosovskim institucijama a koji poseduju diplomu ovog fakulteta a da nikada nisu bili njegovi studenti. 
Tužilaštvo sumnja da je direktor revizije u kosovskoj Agenciji za privatizaciju Ujkani Qazimi 2002. godine dobio diplomu ovog fakulteta ali u arhivama fakulteta pronađena je samo njegova diploma srednje škole. 
Međutim, Qazimi kaže da nikada nije bio student tog fakulteta. 
Na spisku tužilaštva je i ime Xhevata Nurboje, prorektora univerziteta "Haxhi Zeka”, koji je za "Zëri" rekao da prvi put čuje za tako nešto i da je on magistrirao u Engleskoj. 
Takođe, na spisku tužilaštva se nalazi i nedavno imenovan direktor Pošte Telekoma Kosova Agron Mustafa, kao i dekan Pravnog fakulteta Kol Krasniqi. 
Pravni zastupnik univerziteta je rekao za “Zëri“ da je prije nekoliko nedjelja video dokumenat u kome figurira više od 500 imena koji su uzeli diplome a da nisu bili registrovani niti su pohađali studije. On je kazao da je odmah otišao u inspektorat i pdodao da među tih 500 lica ima ljudi koji su veoma snažni politički.