Ne podjelama, nego komunikacijom

Premijer Isa Mustafa je povodom zahtjeva da se smijeni ministar Aleksandar Jablanović i donese zakon o Trepči rekao da se problemi ne mogu riješiti ultimatumom.

"Životni je interes Kosova da stvorimo mostove saradnje sa svim zajednicama da bi okončali nesporazume i nepovjerenje, i da bi se vratili rješavanju problema koje svakodnevno tište naše građane", napisao je Mustafa na svom facebook profilu.
On je napomenuo da je svijestan da to nije lak posao, ali je dodao da treba biti svijestan da nesporazume treba prevazići, ne podjelama, nego komunikacijom. 
"U interesu je da radimo zajedno sa opozicijom i sa manjinama da bi integrisali zemlju. Ovo je interes koji nas ujedinjava, a ne koji nas razdvaja. Rješenja ne možemo naći u ultimatumima i uslovljavanjima, nego našim angažovanjem da se suočimo sa najvećim izazovima ove zemlje", napisao je premijer Kosova. 
Prema njegovim riječima, jedan od glavnih izazova je stvaranje mostova saradnje sa svim zajednicama, da bi vlada u Prištini mogla da vrši vlast na cijeloj teritoriji Kosova, da bi se stvorile Oružane snage Kosova i da bi ispunili uslovi za učlanjenje u EU. 
"Mi zajedno možemo da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije, da razvijamo ekonomiju i da otvaramo radna mjesta, za šta vjerujem da je u interesu i vlasti i opozicije kao i nevećinskih zajednica", kaže Mustafa.