Kosovska stvarnost

Ima završen fakultet, ali do sada nije nigdje sa njom mogao pronaći posao. Sa suprugom i troje djece živi u jednoj maloj kućici, koja samo što se nije srušila. Strahuje da će mu se djeca smrznuti od hladnoće, jer nije mogao obezbjediti drva za zimu.

Isuf Gjokaj, iz sela Lauša kod Skenderaja, odavno traži pomoć od institucija da pronađe zaposlenje, bilo kakvo, samo da se nečim može baviti, kako bi osigurao egzistenciju svojoj porodici. Ali do sada mu niko nije otvorio vrata.

"Prošlo je nekoliko godina otkad sam završio fakultet, ali ne mogu naći posao sa ovom mojom univerzitetskom diplomom. Kucao sam na mnoga vrata, čak i u opštini, ali i kod privatnjaka, ali niko od njih nema posao za mene. U stanju sam da radim bilo šta, i da čistim ako je potrebno, samo da imam prihode kako bih izdržavao svoju djecu", govori ovaj 37-godišnjak iz Lauša.

Porodica Isufa Gjokaja živi samo od socijalne pomoći. Mjesečno dobija 75 eura, koje mu, kako on kaže, ne izlaze ni za brašno.

"Dobijam socijalnu pomoć. Hvala Bogu i na tome, a sa tih 75 eura, ne mogu ni dovoljno brašna kupiti za svoju porodicu. Da mi se djeca barem nahrane. Za nas odrasle, mene i ženu, nije važno da li nekad ostanemo i bez hljeba, važna su djeca, da ona ne pate", rekao je on.

Prve pahuljice snijega, u petak, zatekli su Isufa i njegovog sina, ispred kućnog praga, dok su razmišljali gdje mogu naći neka drva za ogrijev.

"Nemam ni drva za ogrijev. Sada sam govorio sa sinom da odemo da pokupimo neko granje, samo da bismo se malo zagrijali. Sa time ću početi, ali moram pozajmiti novac i odem kupiti 'naramak' drva. Ovo nas je vrijeme malo zavaralo, dok je još bilo lijepo, a sada je odjednom pao snijeg, ali ipak ušli smo u zimu", kaže Isuf.
U Direktorijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Skenderaju kažu da je broj domaćinstava koja žive od socijalne pomoći veoma veliki.

"Pored socijalne pomoći koju primaju, postoje porodice koje se nalaze u veoma teškim uslovima, a njih pomažemo i hranom, pogotovo brašnom", kaže Enver Gashi, direktor Direktorijata za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Skenderaju, koji precizira da u socijalnoj shemi je uključeno 1.163 porodica sa 5701 članom. Za 5701 korisnika socijalne pomoći izdvaja se 93.555 eura mjesečno, što znači da svaki korisnik mjesečno dobija 15 eura, što ispada da svaki od njih živi sa 0.50 centi dnevno.

Sa tih 50 centi, svaki korisnik socijalne pomoći može kupiti po jedan hljeb i ništa više. Ostale vitalne potrebe, ovi korisnici ne mogu zadovoljiti bez pomoći drugih.