Bakterijska bolest koje nije bilo do 1999. godine

Bolest koja nikada nije zahvatila Kosovo do 1999. godine, se ponovo u posljednje vrijeme pojavila sporadično u nekim regijama Kosova.

Radi se o bakterijskoj bolesti - tularemiji, koja prema riječima ljekara Infektivne klinike Univerzitetskog centra Kosova u Prištini je u porastu, uglavnom kod mještana koji žive u selima između Vučitrna i Obilića, ali i kod nekih pacijenata u opštini Podujevo, piše list "Zëri".

Šta je tularemija?
Tularemija je bakterijska bolest koja može da prouzrokuje mnogobrojne simptome, u zavisnosti od toga kako mikroorganizmi uđu u tijelo. Bakterija koja izaziva bolest se nalazi u prirodi, kod divljih životinja, i kod zglavkara (kao što su krpelji i komarci).

Ko dobija tularemiju?
Svako može dobiti tularemiju, ali se najčešće javlja kod odraslih u zimskom periodu, u sezoni lova na zečeve, a kod djece u ljetnje doba, kada ima dosta krpelja i obada. Ako se zabilježi nekoliko slučajeva tularemije u nekom kraju, javna zdravstvena ustanova započinje istragu da bi utvrdila odakle potiče izvor.

Kako se širi tularemija?
Tularemija se ne širi od jedne osobe do druge. Međutim, može se dobiti na više načina. Koža, oči, usta i grlo lovaca mogu biti izloženi bakteriji dok se skida koža ili priprema divljač, naročito zečevi. Bolest se može preneti ako se jede nedokuvano meso zaraženih životinja, ako se pije zaražena voda, kao i rukovanjem krznom, dodirivanjem šapa životinja i putem ujeda nekih zglavkara. Premda ne tako često, bolest se može preneti i vazdušnim putem, preko prašine sa zagađene zemlje, sena ili žitarica.