Danas je u Prištini, u centru "Ibrahim Rogova" ispred Skupštine Kosova održan skup na kojem je, povodom mjeseca protiv raka dojke, grupa poslanica kao inicijatorke ovog projekta, uručila ključeve vozila u kome je smješten digitalni mamograf.

Na Dan borbe protiv raka dojke Kosovo je dobilo mobilnu mamografiju za otkrivanje kancera dojke, koji je uručen ministarstvu zdravlja.
Skupu se obratio norveški ambasador koji je, između ostalog, istakao da je kancer dojke najsmrtonosnija bolest od koje godišnje u Sjevernoj Americi umre oko 10 hiljada žena.
“Nemamo statistiku koliko žena na Kosovu godišnje umre od ove opake bolesti. Međutim ono što mogu reći je da oko 64 odsto populacije živi u ruralnim sredinama, a dobra stvar je što će ovaj mamograf biti dostupan na svim mjestima na Kosovu. Ovaj projekat je poseban zato što je inicaran od poslanica parlamenta Kosova”, rekao je norveški ambasador.
Poslanica ispred bošnjačke zajednice Duda Balje i Emilija Redžepi su, također, bile inicijatorke ovog projekta. Duda Balje je istakla da je velika suma novca izdvojeno za ovaj mamograf, i da će sada mamograf dolaziti u sve sredine širom Kosova.
“U dolazak digitalnog mamografa na Kosovo je uloženo mnogo truda svih poslanica u parlamentu Kosova. Ono što je najbitnije je da sada žene ne moraju ići same kako bi se snimale, nego će mamograf dolaziti njima. Svojim Bošnjakinjama, gdje god one živjele, obećavam da ću što prije razgovarati sa ambasadorom i kompetentnim osobama da ovaj mamograf dođe u naše sredine i da žene, pored ove akcije koje imamo sad, mogu da rade ultrazvuk dojke”, rekla je Balje.
Naravno postoji određena kategorija žena koje mogu da rade mamografiju. To su žene koje su starije od 40 godina, one koje nikad do sad nisu radile mamografiju i one koje zbog nekih nasljednih osobina smatraju da trebaju da urade mamograf.
“Mamograf je jako kvalitetan i to je ono što je bilo jako bitno za Kosovo i mi ga sada imamo. Pokušaću da obezbjedim mamograf u Prizren, Peć i Goru, na sva mjesta gdje žive Bošnjaci. Očekujem veliki odaziv žena jer ovo radimo za naše zdravlje”, rekla je Duda Balje.