Radi dodatnih razjašnjenja

Poslanici iz redova manjinskih zajednica će danas (ponedjeljak) putem dopisa od predsjednice Kosova, Atifete Jahjaga, zatražiti da se obrati Ustavnom sudu radi dodatne interpretacije vezanu za tačku 127 presude Ustavnog suda.

Predsjednik Turske Demokratske partije Kosova (KDTP), Mahir Jagxhilar, izjavio je za list "Epoka e Re", da će ovaj dopis potpisati poslanici iz redova manjinskih zajednica i da ovo, prema njegovom mišljenju, ima cilj da se prevaziđe politička kriza u zemlji.

"Vjerujem da će nakon potpisivanja poslanika u ponedjeljak i službeno biti poslat dopis. Ovaj dopis će biti potpisan samo od strane poslanika iz redova manjinskih nesrpskih zajednica i pripadnika srpske zajednice. Putem ovog dopisa od predsjednice će biti zatraženo da još jednom se obrati Ustavnom sudu radi razjašnjenja detalja koji bi trebali biti izlaz iz krize, i da li postoji neko tumačnje o načinu izbora predsejdnika Skupštine", rekao je Jagxhilar.

On je rekao da je ova ideja došla nakon sastanka predstavnika zajednica u petak.

"Mi, poslanici zajednica, smo u petak imali sastanak i mišljenja smo da je najbolje da se pošalje pismo predsjenici Kosova, koja će se ponovo obratiti Ustavnom sudu radi pojašnjenja kako će dalje biti i kako da se prevaziđe aktuelna politička situacija", rekao je Jagxhilar.

Lider KDTP nije rekao kako će djelovati ukoliko predsjenica ne zatraži pojašnjenja od Ustavnog suda. Prema njegovim riječima, i ona bi mogla dati svoje objašnjenje.

"Svakako da će dati objašnjenje zašto se ne obraća Ustavnom sudu. Dakle, biće drugih konsultacija. Cijela svrha ovog pisma je deblokada aktuelne situacije i odabir predsjednika Skupštine Kosova", rekao je on.

Jagxhilar je dodao da na sastancima koje su zajednice imale sa predsjednicom Jahjaga, ona nije spomenula nove izbore kao opciju.

"Na sastancima koje smo imali s predsjednicom, ona nije spomenula izbore. Poznato je da na ovim posljednjim sastancima nismo bili prisutni, ali na ranijim kada smo se sastajali, nije bilo rasprave o izborima", rekao je on.

Jagxhilar je još jednom ponovio da su novi izbori nepotrebni.

"Zna se da sve zajednice, ali i moja partija u ovom momentu smo protiv novih izbora. Naša procjena je da sada nema mjesta novim izborima jer parlament postoji. Također sam mišljenja da novi izbori neće donijeti ništa novo i nećemo imati promjenu situacije. Možda će novi izbori još više iskomplikovati situaciju", izjavio je Jagxhilar.

Govoreći o političkom zastoju, on je procjenio da glavne političke stranke trebaju sjesti i pronaći rješenje za prevazilaženje situacije.

"Mislim da trenutna situacija može biti prevaziđena ukoliko glavne političke stranke sjednu, razgovaraju i dođu do rješenja. Na njima je da to riješe", rekao je predsjednik KDTP-a.

Što se tiče stava poslanika nesrpskih zajednica u slučaju nastavka konstitutivne sjednice on kaže da će poštovati Ustav i odluku Ustavnog suda.

"Mi smo naše mišljenje i ranije razjasnili. Učestvovaćemo na svakoj sjednici koja je u skladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda", rekao je Mahir Jagxhilar.