Nema kompromisnog sporazuma sa PDK

Ni eventualno odricanje Hashima Thaçija sa mjesta premiejra Kosova nije dovoljno koaliciji LDK-AAK-Inicijativa, da bi došlo do postizanja bilo kakvog kompromisnog sporazuma sa PDK-om, kako bi došlo do konsolidacije novih institucija.

Blok nastao nakon 8. juna je odlučan da se ne povuče sa namjerom stvaranja institucija, uprkos tome što je odluka Ustavnog suda komplikovala stvari, piše list "Tribuna".

Zvaničnici koji dolaze iz ovog bloka, još uvijek vjeruju da mogu formirati Vladu, bez potrebe da sklope sporazum sa PDK. Bez obzira na ponude koje im može uputiti PDK, oni su odlučni da institucije formiraju bez ove partije. U tom duhu, oni odbijaju sklopiti sporazum sa PDK, iako se ova partija odrekne mjesta premijera i ponudi konsenzualno rješenje.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Donika Kadaj-Bujupi, izjavila je da ni na koji način i ni u bilo koje vrijeme blok neće prihvatiti da uđe u koaliciju s PDK.

"Apsolutno ne. Ni u bilo kojem obliku i ni u bilo koje vrijeme Demokratska partija Kosova, neće biti koalicioni partner bloka LDK-AAK-Inicijativa. Blok ima kandidata za premijera Ramusha Haradinaja, a ima i nominiranog kandidata za predsjedavajućeg Skupštine Isa Mustafu, koji je već izabran i potvrdio je volju većine poslanika. Također i druge visoke pozicije su predviđene prema sporazumu sa drugim partnerima u ovoj koaliciji", rekla je Bujupi.

Svaki pokušaj PDK, prema riječima Bujupi, je beskoristan i neprihvatljiv za Blok i od sada im kažemo Ne.