Sjednica Savjeta bezbjednosti UN

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj istakao je da je Kosovo uspješna priča dok UN ostaju simbol nade i međunarodnog mira za građane Kosova.

Govoreći na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Hoxhaj je rekao da Kosovo ima visoki nivo stabilnosti i bezbjednosti i izrazio očekivanje da će se vrlo brzo konstituisati institucije Kosova, parlament i vlada.
Hoxhaj je kao uspjehe istakao priznanje Kosova od dvije države u proteklom periodu, Toga i Solomonska ostrva, i učlanjenje u regionalne i međunarodne organizacije, što je prema njemu dovelo do jačanja državnosti Kosova. 
"Vlada Kosova oštro osuđuje pritiske na Euleks i istiće zabrinutost da se Vlada Srbije nije dovoljno angažovala na ostvarivanju sproazuma", rekao je Hoxhaj. 
Kosovo je izrazilo spremnost za nastavak dijaloga sa Srbijom do pune normalizacije odnosa, ali dijalog ne treba da bude beskonačan i treba da bude okončan potpisivanjem međudržavnog mirovnog sporazuma, kazao je Hoxhaj. 
On je ocjenio kao izolovan incident u kojem je preminuo jedan pripadnik Žandarmerije i izrazio žaljenje što je do toga došlo. 
Hoxhaj je istakao da su institucije Kosova tijesno sarađivale s posebnom istražnom grupom koju je predvodio američki tužilac Clint Williamson i istakao da će istraga omogućiti da se skinu mnoge sumnje i optužbe na račun Kosova. 
On se osvrnuo i na iskopavanja u Rudnici u blizni Raške. 
"Dok ja ovdje govorim postoji jedan grad u Srbiji čije je ime Raška u kojem su sahranjeni ubijeni na Kosovu. Iznad ovog groba su izgrađene zgrade. Međutim to nije jedina grobnica pronađena u Srbiji. Mi pozivamo Srbiju da preduzme mjere da dođe do iskopovanja tijela koja se nalaze u Raškoj. Svako kašnjenje u rasvjetljavanju sudbine nestalih produžava bol njihovih porodica", rekao je Hoxhaj. 
On je govorio i o silovanju žena tokom rata na Kosovu i najavio predaju peticije o tome generalnom sekretaru UN. 
Hoxhaj je zatražio rekonstrukciju misije Unmik i njeno pretvaranje u kancelariju za politička pitanja UN.