Odluka u rukama Samoopredjeljenja

Albin Kurti kaže da bi na Kosovu na jesen mogli da se održe novi, vanredni izbori i poručuje da je Samoopredjeljenje, na čijem je čelu, uvijek spremno za njih.

"Mi smo uvijek spremni za izbore i bićemo spremni i sada kada nismo pobjednici i onda kada budemo pobjedili, jer vjerujemo da je teško održavati izbore svake četiri godine na Kosovu koje ključa od mnogobrojnih problema", rekao je Kurti za Radio televiziju Albanije.

On je rekao da postoje realne šanse da se u septembru ili oktobru na Kosovu održe novi, vanredni izbori na kojima će Samoopredjeljenje, kako je naveo, "ući jaki kao nikada do sada".

Kurti je rekao da je Samoopredjeljenje na vanrednim izborima 8. juna, izašlo samostalno, kao i Demokratska partija Kosova (PDKK) Hashima Thaçija, dok su u koaliciji bili Demokratski savez Kosova (LDK), Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) i Inicijativa za Kosovo (IK).

"Mi smo u ovom periodu radili s koalicijom LDK, AAK i Inicijativa za Kosovo koji će izgleda zajedno biti u trci za parlament Kosova na novim izborima. U narednom periodu ćemo imati tri subjekta. PDK kao vladajuću partiju, koaliciju LDK, AAK i Inicijativa i Samoopredjeljenje kao treći krak u ovim izborima. Mi ćemo sarađivati s nekim sindikatima", rekao je Kurti.