I Albanci znaju da sam nevin

Apsolutno sam siguran da ću dokazati da sam nevin, ali do tada moram da platim skupu cijenu, tvrdi Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa Kosova, koga kosovske vlasti od 27. januara drže u pritvoru.

Oliver Ivanović je za "Večernje novosti" rekao da je još u zatvoru zbog "vještačkog političkog balansa", pošto su "u toku ili se pripemaju ozbiljni postupci" protiv albanskih političara na Kosovu, prenosi Tanjug.

Na pitanje kako tumači prošlonedjeljnu odluku Apelacionog suda da odbije njegovu žalbu na rješenje o produženju pritvora, Ivanović kaže da nije imao prevelika očekivanja, znajući da se u ovako politički osjetljivom trenutku Viši sud neće odlučiti na "radikalno rješenje" i pustiti ga da se brani sa slobode.

"Jer u istom trenutku u toku su ili se pripremaju ozbiljni postupci protiv istaknutih albanskih političara, pripadnika OVK, a i slučaj trgovine organima, koji vode specijalne istražne jedinice Clinta Williamsona, administrativno su u završnoj fazi", kaže Ivanović.

Optužbe da je učestvovao u zločinima nad Albancima 1999. godine, same po sebi su potpuno besmislene, kaže Ivanović i objašnjava da je u vrijeme tih događaja bio u Prištini i radio zajedno sa mnogo Albanaca koji su i tada dolazili na posao.

"Imam mnogo svjedoka sa kojima sam svakodnevno radio i koji će to posvjedočiti. U svakom slučaju, nisam bio regrutovan, niti sam imao ikakvo učešće u ratnim događajima. Nakon toga, bio sam politički aktivan, a moji politički stavovi mogu se lako provjeriti na Internetu", istakao je Ivanović.

Upitan šta je onda pravi motiv za optužbe, rekao je da ostaje samo ono što od početka tvrdi - da je to stvaranje vještačkog političkog balansa sa nekim raščišćavanjima koja slijede kod Albanaca.

"Da se ne bi izazvao preveliki revolt među njima, potrebno je da se i neko od Srba uhapsi", smatra Ivanović.