Neki veterani iskazuju sumnju u vezi s procesom

Proces verifikacije izaziva zabrinutosti, ali veterani i njihove porodice trebali bi krajem godine početi ostvarivati naknade.

Vlada Kosova priprema se za davanje pravnog statusa i naknada bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova i njihovim porodicama, ali neki veterani iskazuju sumnju u vezi s tim procesom.

Preko 59.000 osoba prijavilo se za naknade u vezi s bivšom vojskom, koja se 1998. i 1999. borila protiv trupa iz Srbije. Preko 52.000 su veterani, skoro 4.500 ih potražuje invalidski status, a 2.600 potražuje status šehida za članove porodice koji su poginuli tokom rata.

Zakonom usvojenim 2012. godine uspostavljen je proces davanja naknada za penzije, zdravstvo, obrazovanje, javne službe i zapošljavanje za ratne veterane, invalide i porodice šehida. Tačan iznos pomoći bit će utvrđen pratećim zakonom koji bi trebao biti usvojen kasnije ove godine, nakon što vlada završi s procesom verifikacije.

Komisija koju je uspostavio ministar kosovskih snaga sigurnosti Agim Çeku ima ovlaštenje za verifikaciju prijava i za uspostavu statusa za svaku. Podnosioci zahtjeva predali su kartice Oslobodilačke vojske Kosova i drugu dokumentaciju, čiju će reviziju izvršiti komisija i bivši vojni komandanti.

"To će biti težak proces, ali se nadam da će u toku ove godine veterani početi primati ono što zaista zaslužuju," izjavio je Çeku, dodajući da će proces verifikacije potrajati par mjeseci.

Bislim Hodaj potražuje status veterana, ali sumnja u uspješan ishod tog procesa. On je izjavio da utvrđivanje statusa veterana ne bi trebalo biti teško, jer lokalne i međunarodne institucije na Kosovu imaju evidenciju o broju i identitetu svih bivših boraca armije.

"Međutim, radi se o osjećaju zadovoljstva zbog činjenice što u proteklih 13 godina nismo imali baš nikakvu pomoć, niko nije u obzir uzimao naš doprinos," izjavio je Hodaj.

Hodaj je izjavio da je dobio malo informacija o naknadama koje bi veterani mogli dobiti na osnovu zakona, ali on očekuje pomoć u oblasti zdravstva i javnih usluga, te pomoć u obrazovanju i zapošljavanju za djecu pripadnika armije.

Njegov skepticizam jednim dijelom je zasnovan na teškoj ekonomskoj situaciji na Kosovu, zbog čega je vladi otežano davati naknade veteranima .

"Vrlo je važno utvrditi tačan broj pojedinaca angažovanih u ratu. Važno je priznati doprinos tih ljudi i njihove vrijednosti," izjavio je Muharrem Xhemaili, vođa udruženja veterana i član komisije za status veterana.

On kaže da je status veterana trebalo rješavati odmah nakon rata, ali da je napredak bio usporen zbog činjenice da je zemlja bila pod upravom UN-a više od osam godina.

"Međutim, pet godina nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, trebalo je učiniti više u cilju poštivanja vrijednosti [Oslobodilačke vojske Kosova]," izjavio je Xhemaili.

Enver Fejza, koji je služio u Zaštitnom korpusu Kosova, organizaciji za vanredne situacije koju su uspostavili borci armije nakon demilitarizacije, izjavio je da ovo kašnjenje predstavlja veće razočarenje za druge nego za njega.

"Razočaravajuće je za neke bivše pripadnike [vojske] koji su ili stari ili ne mogu pronaći posao," izjavio je Fejza.