Formiranje uz učešće Srbije

Slobodan Petrović kaže da će Vlada Kosova ponuditi formiranje fonda za sjever Kosova, u kome bi učestvovale kosovske institucije, međunarodna zajednica i Srbija.

Zamjenik premijera Kosova rekao je za "Politiku" da će Srbija biti pozvana da učestvuje u formiranju fonda.
Petrović je rekao da će u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine tema biti i dalji proces decentralizacije na sjeveru Kosova, formiranje nove opštine sjeverna Mitrovica, odnosno stvaranje uslova za demokratske i fer izbore na čitavom području Kosova.
On nije htio da komentariše prijedlog za uklanjanje spomenika bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa, jer ne bi, kako je rekao, kometarisao te stvari na koje ne može direktno da utiče. 
"Bio bih jako srećan ukoliko bi se našao način za dijalog, ukoliko bi se Vlada Srbije dogovorila s predstavnicima tih opština da nađu zajedničko rješenje koje bi bilo prihvatljivo za obje strane, tako da se dalje ne bi pravile tenzije. Mi smo juče na sjednici vlade donijeli odluku u vezi sa skrnavljenjem spomenika na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju. Kao vlada smo to osudili i donijeli odluku da se izdvajaju određena sredstva za saniranje štete koja je načinjena", rekao je Petrović, koji je i lider Samostalne liberalne stranke (SLS). 
On je rekao da je situacija srpske zajednice koja živi južno od Ibra veoma teška i posljednjih nekoliko godina bilo je puno izazova koji su mnogo veći nego kod dijela srpske zajednice koja živi na sjeveru. 
"Kao stranka, mi smo na samom početku dali veliki značaj dijalogu koji je započet u prošloj godini. I ne samo da smo ga podržali, nego smo i na neposredan način bili pomagači svega toga. Susret dva premijera u Briselu je na neki način potvrda ispravnosti na kojima se temelji SLS", kazao je Petrović. 
On očekuje da će ti razgovori doprinjeti da građanima Srbije i u regionu život bude bolji. 
Najavu pojedinih medija da će se uskoro sastati sa Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Petrović nije htio da komentariše, navodi "Politika".