Moguće da uskoro snimim pjesmu o našem rodnom kraju jer sam to sebi i nekim prijateljima odavno obećao. To će biti moj autorski rad kao što sam i pjesmu "Ne budi me majko" sam napisao i snimio 1998. godine u Prizrenu.

Vas starija publika poznaje kao jednog od prvih pjevača folk muzike na ovim prostorima. Možete li nam nešto više reći o početku vaše karijere.
Osman Zulji: Tačno je da sam vrlo mlad počeo pjevati, već sa 18 godina i u to vrijeme je bilo nas nekoliko pjevača koji smo malo aktivnije radili u Prizrenu i okolini. Tada je bilo malo bolje vrijeme za nas pjevače i muzičare, bilo je više posla jer je svadba trajala po 7 dana. Pet dana je bila muzika kod mladoženje, a subota kod mlade - k'na i onda, kao šlag na tortu, gočevi kao dobra stara tradicija. Sada je sve to u jedan dan natrpano i nema više one čari kao nekada. 
Kako je tekao dalje vaš životni i estradni put?
Osman Zulji: Moja karijera počinje 1983. godine u rodnom kraju, a 1999. godine odlazim sa familijom u Njemačku gdje i sada živim i radim. Naravno da sam pjevati nastavio i ovdje sa orkestrom "Sevdah" pod upravom Safeta Muratovića, sa kojim uspješno i danas radimo po Evropi.
Vašu karijeru karakteriše saradnja sa poznatim producentskim kućama, kako je tekla ta saradnja? 
Osman Zulji: 2012. godine sam odlučio da probam ostvariti davnu želju da snimam pjesme sa "Južnim Vetrom" jer se ta muzika kod nas mnogo slušala kao i u cijeloj tadašnjoj državi. Na moju radost ta saradnja se ostvarila i snimio sam CD sa devet pjesama i jednom obradom pjesme, koju inače pjeva moj kolega prijatelj i idol Kemal Malovčić, sa kojim često nastupam na koncertima i evo sad pregovaram za Holandiju i Njemačku, za teferiče koji su ovdje postali tradicija. 
Kako danas vidite folk muziku i muzičare u Prizrenu? Postoje li razlike u načinu izvođenja i kvalitetu muzike u odnosu na region?
Osman Zulji: Sad kod nas u Prizrenu i okolini je došlo malo do promjene repertoara i nekako je isti kod svih muzičara i svodi se na talava ritam, što nije loše, dok su neke pjesme zapostavljene, ali sve u svemu dobro je, jer narod to voli i podržava. 
Šta trenutno radite, imate li u planu skorije izdavanje novih pjesama, koncerte? 
Osman Zulji: Osim po Evropi i EX-YU često gostujem po Bugarskoj i jako sam zadovoljan kako me dočekuju, jezik nam je dosta sličan pa sam se jako dobro uklopio i uskoro planiram koncerte u Bugarskoj. Krajem februara sam bio u Sarajevu gost u emisiji uživo na Kalman Radiju, gdje sam se predstavio publici kao Bošnjak iz Prizrena, sa Kosova, jer mnogi tamo i ne znaju za Bošnjake na Kosovu. Bio sam gost na Neon TV u Kalesiji i na Hit TV Brčko i jako sam zadovoljan na dočeku u BiH i ako Bog da, uskoro idem za Sarajevo.
Zadnju sam pjesmu i spot snimio prošle godine, a sad trenutno imam neke druge obaveze, ali moguće da uskoro snimim pjesmu o našem rodnom kraju, jer sam to sebi i nekim prijateljima odavno obećao. To će biti moj autorski rad, kao što sam i pjesmu "Ne budi me majko" sam napisao i snimio 1998. godine u Prizrenu. Inače nastupam sa najvećim imenima YU estrade i za nekoliko dana biće reklama za buduće nastupe i ne bih da otkrivam, biće objavljeno na mom zvaničnom profilu. 
Selam svim vašim čitaocima, još jednom hvala na svemu i eto mene uskoro opet u Prizrenu.