Predsjednik Hashim Thaçi je u intervjuu za austrijski "DiePress", sem o dobrim odnosima na relaciji Kosovo - Austrija, ogodio i o srpskom projektu "Sunčana dolina", naporu kojeg je on nazvao vrlo opasnim. Također je pozvao izbjegle Srbe sa Kosova da se vrate poručivši im da su dobrodošli jer oni su, kaže, građani Kosova, a "Kosovo je zemlja za sve, ne samo za jednu etničku grupu", ali neće dozvoliti rekonolizaciju što Beograd pokušava.

Thaçi je rekao da Kosovo, međutim, neće dozvoliti nikakve nove "kolonizacije Kosova od Srbije", kao što je slučaj sa gradnjom naselja za povratnike "Sunčanom dolinom".

Očekuje, ističe, da će nova vlast nastaviti dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, kao i da će se postignuti sporazumi primjeniti, pa i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

Thaçi tvrdi da se kao kosovski predsjednik smatra predsjednikom svih građana i zato poziva sve one koji su napustili Kosovo da se vrate tamo gde su živjeli.

"Međutim ciljano nasjeljavanje Srba od Beograda na sjeveru Kosova je za nas rekolonizacija. Ti srpski pokušaji su opasni", smatra Thaçi.

On je, vezano za izjave kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) na prošlim predsjedničkim izborima u Austriji Norberta Hofera, koji je kazao da je Kosovo dio Srbije, poručio da je ružan san ako neko pomišlja da je Kosovo dio Srbije, dodajući da je "Kosovo nezavisna i suverena država".

Thaçi je napomenuo da je Kosovo priznato od više od 100 zemalja svijeta i da je dio mnogih međunarodnih organizacija.

"Na dobrom smo putu u NATO i EU, a imamo i konstruktivne odnose sa svim našim susjedima, čak i sa Srbijom. Znam da Austrija i većina njenih političara priznaje nezavisnost Kosova", naglasio je on.

Thaçi je podsjetio da se veliki broj Austrijanaca intenzivno bavi regionom jugoistočne Evrope i da je rukovodstvo te zemlje uvijek bila drugima za korak ispred i imala viziju za naš region, jer Austrija odlično poznaje Balkan.

Upitan za džihadiste sa Kosova koji se bore u Siriji i Iraku, Thaçi je ukazao da nijedna evropska zemlja nije sto posto imuna protiv ovog fenomena, koji nema veze sa vjerom, već učešćem u kriminalnoj organizaciji.

"Kosovo je bila jedna od prvih zemalja regiona koja je pokrenula borbu protiv terorizma. Uhapsili smo više od 100 osoba, među njima i poznatih imama. Pooštrili smo naše zakone. Proteklih mjeseci nismo imali nijedan slučaj da je građanin Kosova otputovao da se bori u Siriji i Iraku", naveo je Thaçi.

On je kazao da 90 odsto građana Kosova želi članstvo u EU i NATO i da imaju najpozitivniji stav u svijetu prema SAD.

"Zbog toga ne možemo imati nikakvu osnovu za fundamentalizam", smatra Thaçi.