Prednjači među balkanskim zemljama

Naim Gashi, ekonomski stručnjak iz Prištine, za "Zašto?" objašnjava koji izazovi stoje pred Kosovom nakon što je ostvarilo dramatičan skok na ovogodišnjoj listi Svjetske banke o lakoći poslovanja zbog reformi u nekoliko oblasti.

Kredit
Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke koje je obuhvatio 190 zemalja i tiče se lakoće poslovanja, Kosovo se nalazi na 40. mjestu, dok je prethodno bilo na 60.

Prema tom izvještaju, poboljšanju rejtinga Kosovo su doprinijele tri ostvarene reforme u vezi uspostavljanja biznisa, dobijanje kredita i izvršenja ugovora.

Porezi
Svjetska banka je također zapazila da je Kosovo ostvarilo napredak u izdavanju građevinskih dozvola, snabdijevanje električnom energijom, registraciji nekretnina, zaštiti malih dioničara, plaćanju poreza, prekograničnoj trgovini i zatvaranju biznisa.

Do poboljšanje kosovskog rejtinga se isto tako došlo i zbog fundamentalne porezne reforme iz septembra 2015. kojom su se za dvije godine porezi smanjili za 52 miliona eura, što je omogućilo privredni rast od četiri posto i rast povećanja budžetskih prihoda za 400 miliona eura.

Doznake
Po prvi put od 1999. godine razvoj privatnog sektora je zaslužana za privredni rast u 2016. godini, dok je ranije zavisio od javnog sektora.

Glavni dio privatnih prihoda dolazi od doznake iz dijaspore koje su procjenjuju na 700 miliona eura godišnje.

S obzirom da veliki broj građana iz dijaspore provodi svoj zimski i letnji raspust na Kosovu, očekuje se dopunski prihod od oko jedne milijarde evra.

Povlastice
Šta je još potrebno uraditi?

Tri faktora negativno utiču na kosovsku privredu. Prvi problem je to što neka preduzeća imaju monopol, prije svega u oblastima telekomunikacija, registracije vozila i uvoza određenih proizvoda.

Također, pojedina preduzeća sa političkim vezama uživaju povlastice čime se ugrožava slobodna konkurencija.

Tolerancija
Drugi problem se tiče pravosudnog sistema. Nemoguće je ostvariti privrednog razvoja bez uspostave pravnog sistema.

Stotine miliona eura su uložene u ovaj sektor, ali nažalost građani Kosova, kao ni domaći pravosudni sistem ni u EULEX.

Treći fenomen ima veze sa korupcijom na najvišem nivou, koji i UNMIK administracija i EULEX i lokalni sudovi tolerišu.

Privreda
Balkanska regija, tj. Srbija, Makedonija, Albanija i Crna Gora nalaze se na visokim mjestima u izvještaju Svjetske banke ‘Doing Business’, ali imaju praktično iste probleme kao i Kosovo.

I u ovim zemljama privreda je ugrožena od strane monopola, šverca i nepostojanja snažnog pravosudnog sistema.

Rizik
Odlazak radne snage prema zemljama Evropske unije predstavljaće dopunski rizik u u svim balkanskim zemljama u budućnosti.

Prošle godine je 20.000 mladih dobilo radne dozvole i napustilo Kosovo, što je doprinijelo nedostatku radne snage, pogotovo u građevinskom i poljoprivrednom sektoru.