Zdravlje građana i dalje u opasnosti

Zdravlje građana i dalje u opasnosti zbog slabog kvaliteta prehrambenih proizvoda i zloupotrebe proizvoda kojima je istekao rok upozoravaju predstavnici potošača na Kosovu.

U poređenju sa prethodnim godinama povećan je broj žalbi potrošača, a njihova prava ne poštuju se u dovoljnoj mjeri.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača Kosova prilikom kupovine nekog proizvoda, kao i drugim oblicima nabavke i usluga na tržištu, jedno od osnovnih prava potrošača je pravo na informisanje, međutim potrošači se često suočavaju sa kršenjem osnovnih prava.

Povodom Svjetskog dana potrošača, koji se svake godine obilježava 15. marta  predsjednik organizacije “Potrošač” Selatin Kaçaniku rekao da je zdravlje građana i dalje u opasnosti zbog slabog kvaliteta prehrambenih proizvoda i zloupotrebe proizvoda kojima je istekao rok.

„U svim sektorima gdje građanin potrošač ispunjava svoje potrebe uvijek se nađe neko ko će to da naruši i ako mi nismo dovoljno informisani i nemamo svijest o pravima potrošača na tržištu onda je opasnost za prevaru veća“, kaže Kaçaniku

U poređenju sa prethodnim godinama povećan je broj žalbi potrošača uglavnom zbog lošeg kvaliteta prehrambenih proizvoda kažu iz Odjeljenja za zaštitu potrošača koje funkcioniše pri Ministarstvu trgovine. Samo 2016. godine bilo je ih je 250.

"Kada je riječ o prehrambenim proizvodima tu postoji veliki problem, imamo mnogo žalbi što se tiče trgovinskih odnosa i garancijama. U nekim slučajevima, trgovci prodaju robu kojoj je istekao rok trajanja i to je zabrinjavajuće. Za prva dva mjeseca ove godine mali smo čak 60 prigovora",kaže Njazi Shala, iz Agencije za zaštitu potrošača

Iz Ministarstva trgovine i industrije kažu da je nacrt novog zakona za zaštitu potrošača, koji se radi u skladu sa sa standardima EU,  u finalnoj fazi.

„Mi smo u novom zakonu obuhvatili glavne probleme potrošača, pridajući veliku pažnju saradnji, kordinaciji, odgovornosti i prije svega sprečavanju kršenja prava potrosača na Kosovu“, kaže Agron Maxhuni, iz Ministarstva trgovine i industrije

Za prva dva mjeseca ove godine Agencija za hranu i veterinu uništila je mesne proizvode u vrijednosti od 150 hiljada funti, dok je prošle nedjelje uništeno 30 tona mesa. Samo u februaru uništeno je oko 100 hiljada prehrambenih proizvoda, podaci su ove agencije.