Da li se radi o pranju novca?

Na Kosovu se cijene različitih proizvoda ne razlikuju mnogo od onih u evropskim zemljama, u kojima je BDP po stanovniku nekoliko puta veći. Potrošači se žale da cijene na domaćem tržištu nisu pristupačne, s obzirom na prihode koje imaju.

Arben Kosumi iz Prištine rekao je za IBNA-u da neki proizvodi koštaju više nego što je to slučaj u nekim bogatim evropskim zemljama.

"Cijene svakodnevnih proizvoda su jeftinije u Njemačkoj, nego na Kosovu. To sam primjetio tokom posjete Nemačkoj", kaže Kosumi, koji je zaposlen u privatnoj firmi.

Isto mišljenje dijele i radnici u javnom sektoru, koji kažu da svojim platama ne mogu da priušte ni najosnovnije stvari.

Predstavnici poslovne zajednice kažu da se cijene određuju na osnovu potražnje, ponude i stranih tržišta, ali i nepoštene konkurencije.

Sa druge strane, šef Biznis alijanse Kosova, Agim Shahini, kaže da postoje slučajevi kada se različite prodavnice na Kosovu bave pranjem novca i da se tada odlučuje o cijenama na osnovu vlasnikove želje.

Istovremeno, institucije na Kosovu nemaju neophodna ovlašćenja da odlučuju o cijeni proizvoda.

Ali Shahini kaže da moraju da se pronađu odgovarajući mehanizmi kako bi se kontrolisala cijena za nekoliko važnih proizvoda. Ista praksa se primjenjuje u nekoliko evropskih razvijenih zemalja.

Potrošačka korpa građana na Kosovu se procjenjuje na oko 115 eura, dok se godišnja potrošnja za domaćinstva procjenjuje na 7.500 eura.

U međuvremenu, prosječna plata za radnike u javnim ustanovama je 429 eura, dok je u privatnom sektoru prosječna plata oko 349 eura.

Minimalna plata za osobe mlađe od 35 godina na Kosovu je 130 eura, dok je kod osoba starijih od 35 godina - 170 eura.

RTK/IBNA/KOSSEV