Evropski komesar za proširenje, Stefan Fule koji danas boravi u Prištini u okviru balkanske turneje, izjavio je da ne može biti odstupanja od suradnje između Kosova i Srbije, jer je budućnost obeju zemalja u Evropskoj uniji.

U intervju za "Koha ditore" Fule je potvrdio da u EU egzistira potpuni konsenzus o evropskoj perspektivi Kosova. On je kazao da EU izbliza prati kosovske vlasti u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i ostalih kritika koje su date u izvještaju o napretku od prošle godine.

"U nekim oblastima očekujemo napretke, posebno u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala", rekao je komesar EU.

On je najavio i da će se građani Kosova "jednog dana uključiti u proces liberalizacije viza".

Govoreći o predstojećoj konferenciji o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja i problemima sa kojima se suočavaju organizatori Fule je rekao da bi lideri sami trebalo da pronađu rješenje. Prema njegovim riječima, Brisel i dalje vidi jasnu evropsku perspektivu regiona.

Ukoliko nema poboljšanja, Fule najavljuje da kritike neće izostati i u narednom izvještaju. 

Takođe je dodao da institucije Kosova treba da obezbjede političku stabilnost, garantuju bezbjednost za manjine,  kao i da počnu reforme potrebne za učlanjenje u Evropsku uniju.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da Kosovo nema drugu viziju sem integracije u evropske i evroatlanske strukture.

"Kosovo ima viziju da bude članica EU i NATO, kako bi imala ravnopravne mogućnosti djelovanja i korišćenja benificija, ali istovremeno i da ostvaruje ono što joj pripada u zajedničkom partnerstvu sa EU, i taj će dan doći. Koliko će biti dug ili kratak put, zavisi od našeg rada i, naravno, od podrške koju imamo", rekao je Sejdiu.

File će se danas sastati i sa premijerom Kosova Hashimom Thaqijem.

Nakon Prištine, Fule će posjetiti Tiranu, gdje će se sastati sa visokim predstavnicima državnih i političkih institucija.

Takođe trebamo dodati da je Fule prije posjete Tirani i Prištini istakao zalaganje Brisela za evropsku integraciju Kosova i Albanije.