Vijeće za ratne zločine u Beogradu odredilo je pritvor do 30 dana devetorici osumnjičenih za ratne zločine u selu Ćuška kod Peći 1999. godine.

Istražni sudija Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu saslušao je osumnjičene, odredio im pritvor i pokrenuo istragu protiv njih zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrdila je agenciji Beta portparol tog suda Dušica Ristić.

Ona je dodala da im je pritvor određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na ostale saučesnike koji su u bekstvu i svedoke, kao i zbog zaprećene kazne za delo koje im se stavlja na teret. Za to krivično delo zapraćena kazna je veća od 10 godina.

Tužilaštvo za ratne zločine juče je saopštilo da je podnelo zahtev Veću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za sprovođenje istrage protiv 26 pripadnika paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije zbog zločina u selu Ćuška.

U saopštenju se navodi da su oni osumnjičeni da su 14. maja 1999. godine u tom kosovskom selu u opštini Peć ubili 41 osobu, čime su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. MUP Srbije je, po nalogu Tužilaštva, priveo u petak devet dostupnih lica.

Izvor: RSE