Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi opominje srpske zvaničnike hapšenjem. Niko nema pravo, pa ni EU, da sa Srbijom razgovara o unutrašnjim stvarima Kosova, izjavio Rexhepi.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je danas da srpski zvaničnici mogu da dođu na Kosovo samo ako zahtjev za dolazak odobre kosovske vlasti i da im, u protivnom, prijete hapšenje i deportacija.

Rexhepi je naglasio da je, za boravak na Kosovu, procedura jasna - za svakog srpskog zvaničnika koji želi da doputuje mora da se pošalje zahtjev specijalnom izaslaniku EU, koji onda taj zahtjev prosljeđuje kosovskoj vladi.

"Onda mi odlučujemo o tome da li će zahtjev biti prihvaćen ili odbijen", dodao je on.

Rexhepi je, u razgovoru za Deutsche Welle, ocjenio da je situacija na sjeveru Kosova generalno pod kontrolom, ali da su na putevima koji vode ka Jarinju i Brnjaku i dalje barikade, a da je KFOR, u međuvremenu, neke uklonio.

ReXhepi tvrdi da te te barikade "kontrolišu kriminalne grupe sa sjevera (Kosova) po nalogu državnih organa iz Beograda".

On je naveo da sve dok KFOR u saradnji sa EULEX-om kontroliše situaciju, policija neće intervenisati, ali da ukoliko to situacija bude iziskivala, ustavna obaveza policije je da interveniše uz, dodao je on, najveću moguću saglasnost sa EULEX-om.

Upitan kako vidi budućnost dijaloga Prištine i Beograda, Rexhepi je rekao da je Priština spremna za dijalog bez ikakvih ograničenja, ali u okvirima koje su postavili SAD i EU i o dogovorenim temama.

"Van tih okvira neće biti nikakvih razgovora. Neće biti razgovora o bilo čemu što je u vezi sa unutrašnjim poslovima Kosova", rekao je Rexhepi.

Niko nema pravo, pa ni Evropska unija, da sa Srbijom razgovara o unutrašnjim stvarima Kosova, zaključio je Rexhepi u razgovoru za Deutsche Welle.