Premijer u ostavci, Hashim Thaçi u intervjuu za BBC, izjavio je kako je 2010. bila historijska godina u izgradnji  državnosti Kosova. Thaçi je priznao da je 2010 bila godina velikih izazova i poteškoća, ali, prema njegovim riječima, "uspješno prebrođena".


Govoreći o izazovima za iduću godinu, obećao je da će Kosovo do kraja 2011. biti vrlo blizu liberalizaciji viznog režima, te u svojem četverogodišnjem mandatu na mjestu premijera, biće i  članica NATO-a.

Posljednje izbore , koji proizilaze na osnovu političke snage, Thaçi je ocijenio kao izbore "koji su dosegli najviše međunarodne standarde" - koji su, prema njegovim riječima, "također  ocijenjeni i od strane SAD-a i EU-a i drugih međunarodnih mehanizama, ali u isto vrijeme i od međunarodnih promatrača ENEMO organizacije. "

Posljednje izbore je ocjenio kao veliki izazov. "Bili su izazov, ali smo ih zajedno prešli, nema sporova, ima neslaganja sa rezultatima, ali to je ili nedostatak političke kulture, ili izraz nezadovoljstva s izbornim rezultatima koje su određene političke partije očekivale i koje nisu zaradile povjerenje građana ", rekao je on.

Nakon procesa ponovnog prebrojavanja glasova i ponovnih izbora u Dečanima, Skenderaju i Drenasu 9. januara, premijer u ostavci je obećao vladu desne orijentacije, dok se na zahtjev čelnika LDK, Isa Mustafe, za stvaranjem tehničke koalicije do jeseni, kada bi se organizirani novi izbori, lider PDK je rekao da će se izbori održati 2013.

Nadalje, Thaçi je rekao da "radimo na izgradnji platforme koja će vratiti identitet i dostojanstvo Prištine". Prema njegovim riječima, "europski duh Kosova će uključiti i Prištinu u bliskoj budućnosti, sa novim vođstvom, s efektivnijom vladom, koja se neće baviti puno politikom, i služiti svim građanima u zemlji ".

Upitan o izjavi lidera LDK, da mu neće čestitati na izbornoj pobjedi, jer smatra da je bilo manipulacija, Thaçi je rekao da je "ruka Ise Mustafe ruka prošlosti" i da se on "rukuje sa ljudima koji predstavljaju budućnost Kosova."

Thaçi je ponovio svoj stav o izvještaju Dicka Martyja, rekavši da je to "rasistički izvještaj, prosrpski", izvještaj, koji prema njegovim riječima "nema osnove niti istinitosti"

/zëri/