"Na sjeveru zemlje koji nije pod kontrolom državnih institucija mafija je ojačala, koja zarađuje milione eura od uvoza proizvoda iz Srbija na Kosovu", stoji u današnjem izdanju Koha ditore, i navodi "da su dužnosnici Kosova nemoćni da spriječe navedena djela".


"Oni su jači od nas. EULEX ih mora zaustaviti ", izjavio je ministar ekonomije i finansija u ostavci, Ahmet Shala. Prema njegovim riječima, ono što on naziva " posao mafije na sjeveru", je bio mobiliziraniji nego državni mehanizmi i uspio je da lobira da se ne radi na njegovom uništenju.

Kriminalne djelatnosti tih poslovnih grupa upravljana od strane paralelnih strukture na sjeveru, prema riječima ministra Shale, nije mogla biti zaustavljena niti od Vlade niti od EULEX-a.

On nije negirao sudjelovanje albanskih biznis korporacija u ovim mafijaškim skupina koje kontroliraju sjever zemlje. Ali prvo, kaže on, treba zabraniti put "mafije na sjeveru", a onda da se vidi ko je imao koristi od nedostatka vladavine prava.

Iz Srbije na Kosovu u roku od godine dolazi roba u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, velika količina nafte i prehrambenih proizvoda.

Za šefa Ekonomske komore Kosova, Safeta Gërxhaliu, jačanje mafije na sjeveru je došlo i zbog pomoći od albanskih biznismena i političara.
 
"Političari koji su dali potporu su oni koji su finansirani od strane korporacija koje su najveći uvoznici tom području", rekao je Gërxhaliu.