Thaçijev plan je da novu vladu napravi s Begjetom Pacollijem i manjinama, prvenstveno Srbima, ocjenjuje Agron Bajrami, iz prištinskog lista Koha ditore.

Bajrami, glavni i odgovorni urednik lista, je dodao da ta kalkulacija može biti prerana zbog mogućnosti da Pacolli ne pređe cenzus.

“Takav razvoj bi mogao otvoriti neke nove kombinacije, koje bi mogle rezultirati i time da Kosovo ne dobije vladu odmah po završetku izbornog procesa i konstituisanja parlamenta”, rekao je Bajrami, za Danas.

On je ocjenio da će se prijevremeni izbori održati bez prave izborne reforme, kao i s veoma kratkim vremenom za dobru organizaciju, “što znači da će faktor manipulacije glasovima biti veći”.

To je samo po sebi prednost za veće i organizovanije partije, od kojih je Thaçjeva PDK i najveća i najbolje organizovana. Mislim da će PDK zadržati ili čak za malo povisiti procenat glasova, od 32 do 35 odsto.

LDK će nastaviti s trendom pada, tako da je veoma moguće da poslije izbora više ne bude drugi, a može se dogoditi i da padne na četvrto mjesto” smatra Bajrami.

On je ocjenio i da su kandidati za drugo mjesto AAK Ramusha Haradinaja i "Samoopredeljenje" Albina Kurtija, cenzus može pređe građanska Partija novog duha, a da se ostale političke partije Abanaca bore za izborni prag.

Dijalog sa Beogradom

“Tehnički dijalog s Beogradom je još jedan od elemenata koji su uticali na unutrašnja politička dešavanja na Kosovu. Mislim da je sasvim jasno da, u vremenu kada Vlada ima limitiran mandat, premijer može slobodno računati da će međunarodna zajednica, pre svih Brisel, imati mnogo razumjevanja i da ga neće terati da previše ispruži ruku Tadiću”, rekao je Bajrami.

On je dodao da će poslije izbora “ukoliko se ostvari ono što Thaçi očekuje da dobije novi četvorogodišnji mandat i još jaču parlamentarnu većinu” premijer Kosova biti u mnogo boljoj poziciji da razgovara s Beogradom i da u tim razgovorima pristane na određene ustupke.

“Odnosi Kosova i Srbije određuju naš pojedinačni odnos sa EU. Ne može se Srbija, a ni Kosovo, nadati članstvu u EU sve dok među nama postoje nejasnoće. To znači, Srbija će morati da prizna Kosovo ili da prizna da nezavisno Kosovo postoji, i moraće pristati na to da Kosovo može postati član EU i UN kao samostalna država”, rekao je Bajrami i dodao da će Kosovo u isto vrijeme morati da pristane na neke “nove aranžmane i dodatne ustupke prema Srbiji, a sjever se tu redovno pominje”.

On je ocjenio da “to neće ići do podjele Kosova, ali može ići do autonomije za Srbe na sjeveru”.