Šesta titula

Chelsea je novi prvak Engleske! Plavci su u utakmici 37. kola Premiershipa savladali West Bromwich Albion u gostima rezultatom 1:0 i pobjegli Tottenhamu na nedostižnih 10 bodova.

Tim Antonija Contea trebao je pobjedu kako bi dva meča prije kraja prvenstva osigurao naslov i u tome je uspio, jer Tottenham do kraja ima tri utakmice u kojima ni matematički ne može nadoknaditi razliku.
Italijanski stručnjak je uspio u debitantskoj sezoni na klupi Plavaca, ali i u engleskom fudbalu, donijeti titulu Premiershipa na Stamford Bridge samo jednu sezonu nakon Chelseajevog kraha i osvajanja mizernog 10. mjesta na tabeli u prošloj sezoni.
Ovo je šesta titula Premiershipa u historiji Plavaca, a ukupno peta u eri predsjednika Romana Abramoviča. Tri titule Plavcima donio je Jose Mourinho, a po jednu su osvojili Carlo Ancelotti i pokojni Ted Drake.
Nije sve išlo po planu za Contea u ovoj sezoni. Nakon šest kola imao je tri pobjede, jedan remi i dva poraza od kojih je drugi bio blamaža od Arsenala na Emiratesu (3:0). A onda je uslijedila promjena taktike iz 4-2-3-1 u 3-4-3 i Plavci su postali nezaustavljivi voz koji će povezati 13 pobjeda u ligi i koji će večeras, dva meča prije kraja, osvojiti titulu. Čisto da ne zaboravimo, Plavci igraju i finale FA Cupa protiv Arsenala. Dupla kruna nije daleko.